Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1992. godine na prvoj crti bojišta, u Starom Grabovcu kraj Novske, vozilom Hrvatske vojske na minu su naletjeli pripadnici 53. samostalnog bataljuna Dugo Selo. Trojica su izgubila život – Vlatko Margetić, Ivica Horvatić te Filip Marušić.

/ Borna Marinić

Posljednji ispraćaj ovih heroja održan je četiri dana kasnije na groblju Miroševec u Zagrebu, a okupljenima se obratio zapovjednik poginulih Nikola Tominac kazavši: Kao vaš zapovjednik, koji je od prvog trenutka stvaranja naše jedinice bio sa vama, dijelio dobro i zlo i strahovao nakon svake akcije za živote svih naših momaka. Danas, kada Hrvatska počinje ostvarivati svoje međunarodno priznanje i kada će tisuće srca njezinih građana zaigrati radosno ostvarujući stoljetnu čežnju za subjektivitetom i ulaskom u buduću europsku zajednicu suverenih država, u vaše obitelji i čitavo dugoselsko područje uvukla se velika tuga, nastala vašom pogibijom kao pripadnika Hrvatske vojske na ratištima Novske, u izvršenju svojih redovitih zadataka. Na ratištu, koje je jedno od najtežih i najsurovijih, na kojima se Hrvatska vojska suprotstavila daleko opremljenijem protivniku, ali sa hrabrošću i odlučnošću da brani Domovinu i njezin dignitet nije dozvoljavala pomake na frontu na svoju štetu, već je ta linija pomaknuta u našu korist.

Dočekali smo zajedno zadovoljni i sretni prekid vatre bez gubitaka, misleći da će se, nakon silnih kanonada tenkovskog i artiljerijskog oružja i raketa po našim položajima, naša jedinica uspjeti izvući bez ijedne žrtve kao jedna od rijetkih. Nažalost, zadesila nas je ova tragedija, koja dovoljno govori o surovosti ratišta u kojem djelujemo. U ovom trenutku kada stotine naših dugoselčana na braniku Domovine sa tugom suosjećaju sa nama ponosno što su u svojim redovima imali Vlatka, Filipa i Ivicu, ponosni su, jer su imali hrabrosti krenuti zajedno na zadatak koji je pred njih stavio hrvatski narod i svi građani Hrvatske koju osjećaju kao svoju domovinu. Put stvaranja demokratske Hrvatske popločen je životima tisuću njezinih sinova i kćeri, koji su ušli u povijest višestoljetne
borbe za njezinu samostalnost i demokraciju. Vaši životi, dragi moji Vlatko, Filipe i Ivice, položeni su u toj borbi kao zalog sretnije budućnosti budućih generacija, generacija koje ne će ginuti u ovakvim suludim ratovima, već će živjeti u državi koja će im omogućiti miran život neopterećen problemima naše generacije, s puno tolerancije s drugim narodima. Osjetili smo na svojim leđima što znači sukob dva naroda, što znači sukob ideologija, svjetova i povijesnih nazivlja. Doživjeli smo strahote razaranja naših gradova, sela, zapriječenosti komunikacija, vidjeli smo gdje se gine dužinom Hrvatske. Sjećam se one noći kada je naša mladost natovarena ratnom opremom krenula na izvršenje zadatka; promatrao sam tu našu mladost punu optimizma, koji je jedino njoj svojstven. Nimalo straha u njoj nije bilo.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja