Budi dio naše mreže

Okupirana Glina

Nakon što su se hrvatske snage u noći s 26. na 27. srpnja preko improviziranog mosta povukle preko rijeke Gline u Donji Viduševac, na današnji dan 1991. godine srpske snage zauzele su zgradu glinske policije te naselje Jukinac na sjeverozapadnom ulazu u grad.

/ Borna Marinić

Dan ranije srpske snage ušle su u konačni obračun s malobrojnim hrvatskim snagama koje su držale Policijsku postaju. Bio je to dio srpske operacije “Žaoka” u kojoj su glavnu ulogu odigrali pripadnici jedinice za specijalne namjene SUP-a SAO Krajine pod zapovjedništvom Dragana Vasiljkovića poznatijeg pod nadimkom “Kapetan Dragan”.

Nakon što su napali postaju otvorili su vatru i po oklopnim vozilima JNA kako bi isprovocirali napad JNA na hrvatske položaje što im je i uspjelo. Pripadnici MUP-a RH i ZNG pružali su žestok otpor te su Glinu napustili tek kada im je zaprijetila opasnost da budu potpuno odsječeni. Nakon okupacije Gline hrvatske snage organizirale su obranu na potezu Novo Selo Glinsko – Marinbrod – Prekopa – Hađer – Dvorište – Viduševac – Šatornja koja je izdržala do rujna 1991. godine. Iako su neki, poput Aleksandra Vučića, tvrdili da Glina nikada neće biti hrvatska, ona je oslobođena 6. kolovoza 1995. u oslobodilačkoj operaciji “Oluja”.

Istog, 27. srpnja 1991. godine po prvi je put napadnuto selo Sunja nedaleko Siska. Pobunjeni Srbi iz okolnih sela potpuno su opkolili to mjestašce na Banovini, a kao jedina veza s ostatkom Hrvatske ostala je skela na rijeci Savi. Sunju su isprva obranili mještani i lokalna policija, a potom im je u pomoć stigla i vojska odnosno Zbor narodne garde. Unatoč premoći pobunjenici nisu uspjeli slomiti obranu kojoj su se postupno priključile i druge hrvatske snage.

Među njima stigla je i Umjetnička satnija Hrvatske vojske čiji je zapovjednik Slobodan Praljak preuzeo vodstvo obrane, a nakon njega zapovjednik je postao njegov zamjenik Žarko Peša. Među hrvatskim umjetnicima bio je i legendarni glumac Sven Lasta koji je, iako u poodmaklim godinama, sa snajperom u ruci branio grad na prvoj crti. 

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Glina

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja