Budi dio naše mreže

Tadašnji zagrebački nadbiskup u miru kardinal Franjo Kuharić preminuo je na današnji dan (11. ožujka) 2002. godine u 83. godini života. Tim povodom 20mons. Juraj Jerneić, upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa i upravitelj Župe sv. Mihaela arkanđela u Kalju, u razgovoru za Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije prisjetio se događaja koje je dijelio s pokojnim kardinalom Kuharićem dok je bio župnik u Viduševcu, Maloj Solini, Glini i Maji, ali i posljednjih kardinalovih godina kojima je svjedočio kao ekonom Zagrebačke nadbiskupije i Nadbiskupskoga dvora od 1998. godine.

/ im

„Nakon Oluje Glina je oslobođena u nedjelju navečer, a ja sam u utorak bio u Glini i otišao u Viduševac. Sve sam snimio i isti dan su mi izradili fotografije. U srijedu sam nakon toga išao na razgovor kod kardinala Kuharića, nosio sam mu dokumente želeći mu reći što je od onoga, čega se on itekako dobro sjeća, ostalo“, prisjetio se mons. Jerneić.

„Nakon toga imenovao me župnikom i Gline i Maje, obećao je i financijsku pomoć da popravim uvjete života jer nije bilo nijedne crkve, sve četiri su razorene [u Glini, Maji, Viduševcu i Maloj Solini], a jedino se moglo živjeti u župnoj kući u Glini. Očinski se prema meni ponio, kao da me želio utješiti i ohrabriti“, dodao je mons. Jerneić i prisjetio se kako je 28. kolovoza 1995. kardinal Kuharić došao u Glinu: „To je bio prvi dan kada se masovno moglo doći u Glinu. Doživio sam ga tada kao oca.“

Mons. Jerneića je 1998. godine tadašnji zagrebački nadbiskup Josip Bozanić imenovao ekonomom Zagrebačke nadbiskupije i Nadbiskupskoga dvora kako bi, između ostalog, bio na raspolaganju i umirovljenom nadbiskupu kardinalu Kuhariću.

„Nije nas ničim opomenuo. On nijedan dan nije ležao u postelji. Jednostavno se vidjelo da kopni, da nabire te godine.“

Zamolio me da skuham kavu da ne budi časne sestre.

Govoreći o 11. ožujku 2002., danu kada je preminuo kardinal Kuharić, mons. Jerneić je ispričao: „To jutro, između 4.10 i 4.15 pozvao me da dođem kod njega. Došao sam, on je stajao u reverendi s telefonom u ruci. Kasnije sam saznao da je razgovarao sa svojim liječnikom kojem je opisao što osjeća. Doktor mu je rekao da popije kavu i vodu. Zamolio me da skuham kavu da ne budi časne sestre“, kazao je mons. Jerneić i istaknuo kako ga je kardinal Kuharić, nakon što je popio kavu i vodu, zamolio da ga ispovijedi i udijeli mu bolesničko pomazanje.

Nakon što mu je udijelio sakramente mons. Jerneić krenuo je dočekati liječnika kardinala Kuharića. Po povratku u kardinalovu sobu svjedočio je njegovim posljednjim trenucima.

Mons. Juraj Jerneić rođen je 14. kolovoza 1954. godine u Donjoj Šemnici, u Župi Uzvišenja Svetog Križa u Svetom Križu Začretju.

Za svećenika ga je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić 1981. godine u zagrebačkoj katedrali. Bio je župni vikar u Župi Presvetoga Trojstva u zagrebačkom naselju Prečko te u Župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Kardinal Kuharić imenovao ga je 1987. upraviteljem Župe sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu. Na početku Domovinskog rata prognan je iz Viduševca zajedno sa svojim župljanima u srpnju 1991. godine. Nastanio se u Velikoj Mlaki, gdje je brinuo o svojim prognanim župljanima.

Nakon oslobođenja tih krajeva 1995. imenovan je upraviteljem Župe sv. Ivana Nepomuka u Glini, odakle je upravljao župama u Viduševcu, Maji i Maloj Solini. Sve četiri župne crkve razrušene su u Domovinskom ratu.

Ekonomom Zagrebačke nadbiskupije i Nadbiskupskog dvora imenovao ga je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Početkom 2004. imenovan je upraviteljem Svećeničkog doma sv. Josipa u Zagrebu na Kaptolu, a od 2008. godine upravitelj je Župe sv. Mihaela arkanđela u Kalju.

Bio je ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji (2009. – 2022.) te predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije (2012. – 2021.).

Mons. Jerneić graditelj je orgulja: izgradio je orgulje za kapelu sv. Marka Križevčanina u Donjoj Šemnici (u njegovoj rodnoj župi), zatim orgulje za župnu crkvu sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu te za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Trenutno gradi orgulje za crkvu sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu, u Župi Mače.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja