Budi dio naše mreže

Na današnji dan 2010. godine u Sjedinjenim Američkim Državama preminuo je Carey Sidaway, zvani Farmer Joe, legenda Vijetnamskog, ali i Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Carey Sidaway rođen je 1943. godine u saveznoj državi Arizona. S 23 godine otišao je služiti američku vojsku u Vijetnamski rat. U početku je bio zadužen za održavanje helikoptera, no nakon dvije godine dopušteno mu je da idu u borbe. Bio je sudionik poznate ofenzive Tet tijekom koje je sudjelovao i u najtežoj bitci cijelog rata – bitci za Huế. Nakon rata vratio se u SAD i radio kao kauboj i vozač kamiona na duge rute, a nakon toga posvetio se uzgoju svinja. Jedno vrijeme živio je u Europi, a pamte ga i kao strastvenog bajkera.

U vojsci SAD-a služio je kao pripadnik elitne 82. padobranske pukovnije te je svoja znanja i vještine odlučio iskoristi u obrani hrvatskog naroda. Prva borbena iskustva na ovom području stekao je u operaciji Lipanjske zore kada je s postrojbom HOS-a ostvario prve značajnije uspjehe hrvatskih snaga u toj operaciji. Snage HOS-a iz Hercegovine pod vodstvom Ante Prkačina u presudnim trenucima obrane Bosnaske Posavine dolaze pomoći hrvatskom življu na tom prostoru. S njima i Sidaway koji ondje u borbama gubi zapovjednika Krešimira Pavičića Pavu.

Na području Bosanske Posavine ostao je boriti se u teškim borbama na području Orašja i Brčkog kao pripadnik 104. odnosno 106. brigade Hrvatskog vijeća obrane. Sve do konca 1992. godine bio je na prvoj crti, a tada se vratio kući. Ipak i dalje je bio angažiran u pomoći hrvatskom narodu organizirajući humanitarnu pomoć iz SAD-a i Velike Britanije. Iako nije imao suprugu niti djecu, te iza njega nije ostalo živuće rodbine ostao je živjeti u sjećanjima suboraca.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja