Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1998. godine otkriven je na Ovčari spomenik u obliku sivog obeliska s likom golubice. Na spomeniku piše: "U spomen 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su smaknuti u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku." Autor spomenika je hrvatski kipar Slavomir Drinković.

/ Borna Marinić

Bilo je to prvo spomen-obilježje masovnih grobnica Domovinskoga rata, a isti spomenik postao je poznat pod nazivom „Ranjena golubica“. Do danas ih je diljem Hrvatske podignuto 80-ak. Sve se nalaze na mjestima nekadašnjih masovnih grobnica iz Domovinskog rata.

Autor Slavomir Drinković, jedan od najpoznatijih hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika, rođen je 1951. godine u Jelsi na Hvaru. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nakon čega se specijalizirao za monumentalnu plastiku u Majstorskoj radionici Antuna Augustinčića, a zatim kod Ivana Sabolića.

Godine 1995. zaposlio se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu a jedno vrijeme je obnašao i dužnost dekana. Tijekom dugogodišnjeg umjetničkog rada ostvario je 15 samostalnih izložbi, u javnim prostorima postavio je 88 skulptura, a njegovi se radovi nalaze i u fundusima brojnih muzeja. Godine 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a njegovo stvaralaštvo prepoznato je kroz dodijeljene 23 značajne nagrade, među kojima je i likovna nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu. Preminuo je 2016. godine.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja