Budi dio naše mreže

Miniran aerodrom "Željava"

Vojni aerodrom "Željava" bio je najveći podzemni aerodrom i nekadašnja baza Jugoslavenske narodne armije. Nalazio se na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine ispod planine Plješivice. Upravo je njegova lokacija bila i odlučujuća za njegovu sudbinu.

/ Borna Marinić

Naime, za vrijeme Domovinskog rata aerodrom se intenzivno koristio, s njega su između ostalog poletjeli zrakoplovi koji su u listopadu 1991. napali Zagreb u pokušaju da izvrše atentat na hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Ipak izbijanjem ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini, u proljeće 1992. godine, njegova daljnja perspektiva s geostrateškog položaja bila je neodrživa. Stoga je objekt napušten, a Jugoslavenska vojska ga je na današnji dan, 16. svibnja 1992., onesposobila za daljnje korištenje.

“Trinaest minuta prije 8 sati Bihać se zatresao od grandiozne eksplozije, a iz obronaka planine Plješevice suknuli su plamen i dim, planina je gorjela, plamen na horizontu dosezao je do samog neba, prizor je bio jeziv i nestvaran, kataklizmički. Plamena stihija i eksplozije su uništile jedan od najvećih i najutvrđenijih aerodroma u Europi, čija se vrijednost procjenjivala na 8 milijarda dolara. Plješevica kao da je propala, ulegla se i progutala nekad najčuvaniju vojnu bazu Jugoslaviji.“, neki su od redaka koje možemo pronaći na internetu o tom događaju. Iako je vojska tvrdila da uništava minsko-eksplozivna sredstva, njezini su inženjerci s 50-ak tona eksploziva u manje od dva sata uništili nekadašnji ponos države koja se i sama urušila.

„Aerodrom je projektiran još 1957. pod kodnim nazivom “Objekat 505”, a sama gradnja koja je koštala oko 6 milijardi dolara trajala je desetak godina. Grandiozna baza bila je projektirana da izdrži izravni pogodak nuklearne bombe jačine 20 kilotona, ravne onoj kakva je bačena na Nagasaki. U utrobi planine Plješivice izgrađene su četiri galerije s kompletnom infrastrukturom za boravak tisuću i petsto zrakoplovaca i vojnika te smještaj šezdesetak borbenih zrakoplova MiG 21. Miniranjem objekata i uzletno-sletnih staza aerodrom je potpuno stavljen izvan upotrebe, a danas je u sasvim zapušten.“, stoji u prilogu popularne emisije TV Kalendar.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
aerodrom "Željava"

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja