Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo:

  • 30. ožujka 1992. u Lipovac je stigla skupina prognanih Hrvata iz Bapske i Šarengrada, a na područje Slavonskoga Broda izbjeglo je više tisuća žena, djece i staraca iz sjeverne Bosne. U slavonskobrodskom Centru za socijalnu skrb posljednjih dana evidentirano je ukupno 4721 prognanik iz sjeverne Bosne.
  • Istog dana Osijek je ponovno bio pod žestokom topničkom vatrom agresora iz Tenje, Klise i područja Baranje. Najprije je napadnuto prigradsko naselje Brijest, a zatim Jug II te kasnije i grad. Napad je ponovljen i u večernjim satima, kada su napadnuti svi dijelovi grada. Topnički napad izveden je iz smjera Baranje na Belišće i Bistrince. Iako se bliži dolazak .plavih kaciga, okupator prebacuje nove snage u Baranju, Sarvaš, Tenju, Cerić, Ostrovo i Markušicu.
  • 30. ožujka 1993. u napadu raketama „orkan” na zapadni dio Zadarske općine ranjeno je sedam civila, među kojima i troje djece. Nakon toga napada ispaljeno je desetak razornih projektila na gradske četvrti. Napadani su i Kašić, Islam, Prkos i još neka mjesta. Novi topnički napad na Zadar započeo je oko 23 sata. Neprijateljskih provokacija bilo je duž biogradske bojišnice. Provokacija je bilo i na šibenskom području, neprijatelj je otvarao vatru iz „maljutki” i tenkova.
  • 30. ožujka 1994. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio je u Predsjedničkim dvorima izaslanstvo SAD-a u kojem su bili: stalna predstavnica SAD-a u UN-u Madeleine Albright, posebni izaslanik predsjednika Clintona Charles Redman, zapovjednik združenih obrambenih snaga SAD-a general John Shalikashvili i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith. U razgovorima je posebno izražena potpora SAD-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu Hrvatske, postignutom sporazumu o prekidu vatre s lokalnim Srbima, a još jednom izražena je spremnost SAD-a da pomogne u procesu mirne reintegracije okupiranih područja. Albright je izrazila zahvalnost predsjedniku Tuđmanu na osobnom doprinosu na rješavanju krize na području bivše Jugoslavije, pohvalivši pritom ukupnu politiku Hrvatske u mirovnim naporima za rješavanje krize u BiH.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja