Budi dio naše mreže

23. svibnja 1990. na sjednici Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske, kojom je predsjedavao predsjednik Ivo Latin, razmatrano je pitanje povlačenja naoružanja Teritorijalne obrane u skladišta JNA. Konstantirano je da Predsjedništvo o tome nije bilo obaviješteno. Upozoreno je na nezakonitost i neustavnost postupka JNA. Predsjedništvo SRH tražilo je od Stipe Šuvara, potpredsjednika Predsjedništva SFRJ, da upozna Predsjedništvo SFRJ s reakcijama i ogorčenjem javnosti na takvo ponašanje armije.

/ Borna Marinić

23. svibnja 1991. predsjednik RH dr. Franjo Tuđman sazvao je šestu sjednicu Vrhovnog državnog vijeća na kojoj je razmatrano iduće: politička situacija u Hrvatskoj i Jugoslaviji, rezultati referenduma i priprema potrebnih odluka vezanih uz njegove rezultate, posjet delegacije Republike Hrvatske Republici Ukrajini, predstojeća sjednica Sabora RH na Dan državnosti, te pripreme za smotru Zbora narodne garde i redarstvenog odreda.

Istog dana dvadesetak istarskih policajaca srpske nacionalnosti odbilo je po zadatku otići u Slavoniju te se žalilo pulskom ogranku Srpske demokratske stranke, Slobodanu Miloševiću i Vladi Srbije.

Tog dana nedaleko od Obrovca dva uniformirana terorista pucala su na kamion splitske „Dalme” i tom prigodom ubili vozača Vinka Eleza, što je izazvalo burne prosvjede u Dalmaciji.

U Polaču su pristigla tri tenka JNA, a stanovnici Polača odgovorili su postavljanjem barikada na cestu te im nisu dopustili ulazak u središte sela.

23. svibnja 1992. zapovjednik Snaga HV-a na sjeverozapadnom bojištu za Dalmaciju admiral Sveto Letica poslao je zapovjedniku UNPROFOR-a za sektor Jug generalu Arpu Ropu i šefu promatračke misije Europske Zajednice u Splitu ambasadoru Dietrichu Wolthmanu pismo u kojem upozorava da ako se neprijateljske formacije ne budu dosljedno pridržavale sporazuma o prekidu vatre, bit će prisiljen izdati zapovijed svim snagama Hrvatske vojske na sjeverozapadnom bojištu u Dalmaciji da krenu u opći napad u cilju oslobađanja hrvatskog teritorija na koji ne dolazi UNPROFOR.

Istog dana u Knin je stigao odred od 300 kenijskih vojnika koji su u sastavu snaga UNPROFOR-a, a nekoliko dana ranije odred od 200 kenijskih vojnika i oficira stigao je u Benkovac.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja