Budi dio naše mreže

Izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Izdvajamo sljedeće događaje:

  • Na današnji dan 1991. pod presjedanjem predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana održana je sjednica Vrhovnoga državnoga vijeća, na kojoj je razmotreno aktualno političko stanje u zemlji te su utvrđene mjere što ih u vezi s tim trebaju poduzeti državni organi. Članovi Vijeća ocijenili su da zaključci Predsjedništva SFRJ pružaju nadu za stabilizaciju prilika i političko rješenje državne krize. Zaključeno je da će Republika Hrvatska predložiti saveznim organima suradnju u više hitnih mjera i akcija za osiguravanje prohodnosti prometnica, suzbijanje terorizma, krivičnog gonjenja odmetnika iz drugih republika.
  • Istog dana predsjednik Franjo Tuđman u intervjuu „Le Mondu” naglasio je da samo dijalog vodi rješenju jugoslavenske krize te da su „osjetno smanjeni” izgledi da vojska spriječi demokraciju u Hrvatskoj i Jugoslaviji.
  • U Kninu je osnovana prva pomorska milicija SAO Krajine jer „imamo 20 kilometara obale”, objasnio je njezino osnivanje novinarima Milan Martić, samozvani sekretar SUP Krajine, koji je istog dana formirao je u Bratiškovcima „policijsku ispostavu”.
  • Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Davorin Rudolf uputio je pisma glavnom tajniku UN-a Pérezu de Cuéllaru, predsjedniku Europskog parlamenta u Strasbourgu Euriqueu Baronu Crespu i predsjedniku Komisije Europske zajednice Jacquesu Delorsu, u kojima je zatražio da UN i važne europske institucije ponude svoje usluge radi mirnog i demokratskog razrješavanja jugoslavenske krize.
  • Otto von Habsburg, poslanik bavarske Kršćansko-socijalne unije u Europskom parlamentu, tražio je 10. svibnja 1991. da Europska zajednica „bezuvjetno prizna nezavisnost Hrvatske i Slovenije”.
  • Pripadnici milicije SAO Krajine opkolili su selo Uništa (kraj Knina), nastanjeno hrvatskim stanovništvom, zatvorili mu vodu i prekinuli dovod električne energije.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja