Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 30. svibnja 1990. godine, utemeljen je prvi demokratski izabrani hrvatski Sabor. Konačno, poslije dugo vremena i raznolikih režima, koji su svojom prisilom ili duhovnom obmanom tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo biti svoji na svome, djelovati na crti vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog zajedništva, nazivalo se ono Ugarskom, Austrijom, Kraljevskom ili socijalističkom Jugoslavijom.

/ Borna Marinić

Uoči prvog zasjedanja Sabora brojni zastupnici i uglednici na čelu s doktorom Franjom Tuđmanom prisustvovali su svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali. Misu je predvodio kardinal Franjo Kuharić, on je u svojoj propovijedi ocijenio pobjedu demokracije prekretnicom u narodnom životu i izrazio uvjerenje da će se u budućnosti ostvarivati duhovni, moralni, kulturni i ekonomski napredak hrvatskog naroda u skladu s njegovim neotuđivim suverenitetom. Potom su svi pošli na Gornji Grad, gdje je održano prvo zasjedanje Sabora.

Nakon što je Franjo Tuđman proglašen predsjednikom Predsjedništva, u nadahnutom je govoru podsjetio na važne datume hrvatske povijesti i borbe hrvatskog naroda za očuvanje svoje državnosti, naglasivši da je upravo sada učinjen presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Poslije zasjedanja Sabora je na središnjem zagrebačkom trgu, tada još Trgu Republike, održana veličanstvena proslava na kojoj je nezapamćeno mnoštvo proslavilo taj zaista velik dan hrvatske povijesti koji se slavio kao Dan državnosti.

Tako je na današnji dan 1994., povodom Dana državnosti, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman svečano otvorio Oltar domovine na Medvedgradu. Oltar domovine spomenik je svim palima u Domovinskom ratu, a rad je kipara Kuzme Kovačića. Spomen obilježje tvore kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine te šest staklenih plavih ploča, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb. Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ te stihovi hrvatske himne.

Istoga je dana u Republici Hrvatskoj službena valuta postala kuna. Ona je u uporabi zamijenila dotadašnji dinar, a građani su do 5. lipnja mogli zamijeniti tisuću dinara za jednu kunu. Zašto baš kuna? Evo odgovora – naziv kuna za trajnu hrvatsku valutu odabran je zbog značajne uloge kunina krzna u hrvatskoj monetarnoj i fiskalnoj povijesti. Naime, kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza, zvanog kunovina, u srednjevjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji.

Dan državnosti 30. svibnja proslavljen je 1995. i 1997. godine na Jarunu veličanstvenim mimohodima hrvatskih oružanih snaga. Ipak, 2001. godine tadašnja vlast odlučila se na promjenu datuma Dana državnosti u 25. lipnja kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske, a 30.  svibnja danas se obilježava kao Dan hrvatskog Sabora.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja