Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1990. godine prvi put od višestranačkih izbora održano je izvanredno zasjedanje Sabora Republike Hrvatske, i to u obliku zajedničke sjednice svih vijeća, a predsjedavao je dr. Žarko Domljan, predsjednik Sabora. U radu sjednice sudjelovali su dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, dr. Stipe Šuvar, član Predsjedništva SFRJ iz Hrvatske i Stjepan Mesić, predsjednik Vlade RH.

/ Borna Marinić

Uvodna izlaganja o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj iznijeli su Franjo Tuđman i Stjepan Mesić. Aktualna politička situacija u svezi s nemirima i građanskom neposlušnošću u nekim općinama Hrvatske u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koja je eskalirala do uzimanja oružja, formiranje seoskih straža, pravljenje barikada na glavnim cestovnim prilazima općinskim središtima, kao i organizacija izjašnjavanja Srba o autonomiji, premda je neustavna, bile su glavne raspravne teme tog zasjedanja Sabora Republike Hrvatske.

Nakon šire rasprave prihvaćena je „Rezolucija o zaštiti ustavnog demokratskog poretka i nacionalnim pravima Srba u Republici Hrvatskoj”. Osnovana je Međustranačka komisija Sabora za obilazak područja u Republici Hrvatskoj zahvaćenih nemirima, te je odlučeno da će sastav Komisije utvrditi Predsjedništvo Sabora. Doneseno je i nekoliko drugih važnih odluka. Obavljeno je i nekoliko razrješenja i imenovanja. 

Smatrajući da sigurnosni i drugi interesi Republike Hrvatske trebaju biti što dosljedniji i čvršće zastupani u Predsjedništvu SFRJ, Sabor je dr. Stipu Šuvara razriješio s funkcije člana Predsjedništva SFRJ iz Republike Hrvatske, a na njegovo mjesto izabran je predsjednik hrvatske Vlade Stjepan Mesić; prihvaćena je ostavka dr. Ivana Lučeva kao člana delegacije Sabora u Vijeću Republika i pokrajina Skupštine SFRJ, a na njegovo mjesto izabran je Ante Karić, Stjepan Mesić razriješen je funkcije predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a na to mjesto izabran je Josip Manolić. Također Sabor je izabrao Martina Špegelja, umirovljenog general pukovnika JNA za člana hrvatske Vlade i imenovao ga za ministra narodne obrane.

Napetu sjednicu obilježio je i niz incidentnih situacija, a vrhunac se dogodio za vrijeme govora Radoslava Tanjge, zastupnika Srpske demokratske stranke, koji je optužio novu hrvatsku vlast za trovanje političke atmosfere u Hrvatskoj i izazivanje nesigurnosti kod Srba u Hrvatskoj za svoju sudbinu te ju je nazvao ustašoidnom. Najburnije reagirao je Ivan Bobetko koji je na Tanjgu bacio aktovku.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja