Budi dio naše mreže

Spomendan Dana neovisnosti Republike Hrvatske

"Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!" Tim riječima predsjednik Hrvatskog Sabora Žarko Domljan obratio se na današnji dan, 25. lipnja 1991. godine saborskim zastupnicima i visokim uzvanicima proglasivši samostalnost Republike Hrvatske. Hrvatska je time pokrenula postupak razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika i zatražila međunarodno priznanje.

/ Borna Marinić

Povijesnu odluku Hrvatski Sabor donio je na temelju rezultata referenduma, održanog mjesec dana ranije, na kojemu je čak 93,2 posto birača zaokružilo na listiću “DA” za državnu samostalnost. Hrvatski narod tako je demokratskim putem izrazio svoju volju da sam upravlja vlastitom sudbinom i to uz neodobravanje svjetske diplomacije i pod prijetnjom ratnog sukoba koji je već započinjao u Hrvatskoj. 

Zanimljivo „Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti“ nije donesena jednoglasno. Dio srpskih zastupnika napustio je sabornicu, dok su reformirani komunisti pod nazivom Stranka demokratskih promjena bili protiv. Prije glasanja zastupnicima se u ime SDP-a obratio Ivica Račan, koji je istaknuo da SDP podržava i odluku i postupak za suverenost i samostalnost Republike Hrvatske, ali da je nezadovoljan time što “nije ostavljena mogućnost za udruživanje s drugima koji to žele”, te da će glasati protiv. Tako je i bilo. Od zastupnika SDP-a jedino je Marko Vlašić Čiče s Korčule digao ruku za Ustavnu odluku kojom je izglasana puna hrvatska nezavisnost bez ikakvih uvjeta. 

Istog dana i Slovenija je proglasila svoju samostalnost te pokrenula postupak razdruživanja od Jugoslavije. Već idućeg dana Hrvatska i Slovenija priznale su jedna drugu i tako postale prve države koje su to učinile. Međunarodna zajednica nije odmah prihvatila raspad Jugoslavije, te je cijeloj bivšoj Jugoslaviji nametnula embargo na uvoz oružja. S obzirom na vojnu premoć tadašnje JNA, to je značilo prepuštanje Hrvatske i Slovenije na milost i nemilost velikosrpskoj agresiji. Neposredno nakon toga jugoslavenska vojska napala je Sloveniju, a 3. srpnja tenkovi JNA ulaze iz Srbije u Baranju.

Pod pritiskom Europske zajednice, 7. srpnja 1991. godine, predstavnici slovenskih, hrvatskih, srpskih i jugoslavenskih vlasti sastali su se na Brijunima i potpisali Brijunsku deklaraciju kojom je na odluke slovenskog i hrvatskog Sabora uveden tromjesečni moratorij. Time je okončan „desetodnevni“ rat u Sloveniji no u Hrvatskoj se on nakon toga dodatno rasplamsao.

Jedan dan prije isteka tromjesečnog roka, 7. listopada 1991. godine, u Zagrebu su raketirani Banski dvori u kojima su se nalazili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, predsjednik predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić i jugoslavenski premijer Ante Marković. Dan nakon neuspjelog atentata, kada je tromjesečni moratorij konačno istekao, Hrvatski sabor je, na povijesnoj sjednici u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici, proglasio odcjepljenje od Jugoslavije. Međunarodno priznanje stiglo je tek u siječnju 1992. godine nakon tisuće žrtava koje su položile svoje živote u temelje današnje hrvatske države.

Današnji datum, 25. lipnja, do prošle se godine, od 2001. obilježavao kao Dan državnosti te bio državni praznik, a danas je spomendan Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja