Budi dio naše mreže

7. lipnja 1990. u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske obavljena je službena primopredaja između starog i novog Predsjedništva Sabora. Predsjednik Sabora dr. Žarko Domljan najprije je zahvalio bivšim saborskim rukovodiocima, naglasivši da zajednički skup nije samo kurtoazan nego i duboko simboličan čin kontinuiteta vlasti. Ocijenio je da u preuzimanju vlasti nije bilo nikakvih poteškoća. Bivši predsjednik Sabora dr. Andelko Runjić u ime bivšeg Predsjedništva Sabora zahvalio je na tom susretu te naglasio odgovornost što je imaju novi članovi i Sabor u cjelini za daljnji razvoj demokratskih procesa u Republici.

/ Borna Marinić

Istog dana u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu otvorena je velika izložba „Ivan Meštrović – ban pučanin, kojom se, prema riječima direktorice muzeja Jasne Tomičić željelo podsjetiti na njegov bogati životni put te ujedno obraditi sve kulturne i političke događaje u Hrvatskoj od ilirskog preporoda do konca 19. stoljeća. Izložbu je otvorio predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

7. lipnja 1991. predstavnici Odbora za zaštitu ljudskih prava Sabora RH boravili su u Kninu, gdje su razgovarali s čelnicima Skupštine općine Knin. To je bio prvi boravak službenih predstavnika Sabora RH u Kninu od zbivanja u kolovozu 1990. Utvrdili su da Srbima prava nisu ugrožena, a ugroženi na tom području su Hrvati. Kninski čelnik Milan Babić obećao je da će se izbjegli Hrvati moći vratiti kućama, ali nije precizirao kako, a nije ni dopustio da se višestranačka komisija sastane s običnim građanima.

7. lipnja 1993. srpski pobunjenici u noći na 7. lipnja oružano su izazivali na vukovarsko-vinkovačkom bojištu, pucajući iz Karadžićeva, Ostrova te na Bosutu od Đeletovaca do Lipovca. Napadi su izvedeni na karlovačkom i ogulinskom području. Poslije pola noći pobunjeni Srbi na Turanj su ispalili dvije tromblonske mine, a pucalo se i pješačkim oružjem. Na ogulinskom području iz Bocina brda pucalo se na Modruške Sabljake, iz Medaka na Sabljačku Dragu i iz Trbojevića na Pavliće i Pitomi Javor. Pucalo se i u okolici Otočca. Ponovno je napadnuto šire šibensko područje. Iz svog uporišta u Pozderima u skradinskom zaleđu Srbi su na područje Bilica ispalili osam topničkih projektila. Napadnuto je i šire gradsko područje Skradina. U kasnim večernjim satima napadnut je i Zadar.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja