Budi dio naše mreže

Drugom polovicom 1993. u ratnom putu Planinske satnije Velebit započelo je svakako razdoblje najvećih aktivnosti. Uz klasične zadatke osmatranja neprijateljskih položaja, Satnija je doživljavala kadrovski preustroj. Nisu je više činili samo alpinisti već i novaci koji nisu poznavali planine kao prva postava Satnije 1991. godine.

/ Borna Marinić

Pored toga, pripadnici Planinske satnije Velebit vršili su alpinističku obuku specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske. Tog odgovornog zadatka u monografiji Planinske satnije Velebit prisjetio se zamjenik zapovjednika Ivan Host:

“Oni su bili izvrsno obučeni za boriti se i zauzeti određeni prostor, pregaziti protivnika ili što god treba napraviti u borbenom smislu, ali im je nedostajala alpinistička obuka, ponajprije obuka na terenu. Oni su morali prolaziti određeni dio nesigurnog planinskog terena, a da vojnik može proći i sigurno se vratiti na Velebitu, za to im je trebala alpinistička obuka. Paklenica je bila fantastičan poligon za obuku! Kada su nadređeni u Glavnom stožeru uvidjeli što sve radimo na obuci, osigurali su i dodatnu opremu za izvlačenje i za spašavanje. Jednostavno rečeno, zapovjednici najvišeg ranga shvatili vrijednost našeg znanja. Obuka je bila zahtjevna i raznovrsna, od tehnika penjanja pa do najtežih vježbi poput one kada smo demonstrirali desant na hotel ‘Alan’, da im pokažemo kako se to radi iz helikoptera.”

Desant na hotel “Alan” bio je dio velike pokazne vježbe koja je održana na današnji dan, 7. kolovoza 1993. Bio je to vrhunac obuke elitnih postrojbi od strane iskusnih alpinista iz Planinske satnije Velebit. Vježbu su izveli pored Hosta, zapovjednik Satnije Jerko Kirigin, Danko Cvitković, Dragutin Baruškin, Dragan Pelić, Darko Berljak i Krunoslav Lazić. Cilj vježbe bio je pokazati primjere evakuacije unesrećenih iz objekta, a u tome je poslužio helikopter Glavnog stožera Hrvatske vojske. Njime je na Velebit stigao glavni inspektor u Glavnom inspektoratu MORH-a Josip Lucić koji je također bio prisutan impresivnoj pokaznoj vježbi u kojoj su se alpinisti spuštali niz uže iz lebdećeg helikoptera, a zatim i na hotel “Alan” u Starigrad-Paklenici.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja