Budi dio naše mreže

Rano jutros, a u Zagrebu od ponoći, započela je nova kampanja Inicijative '40 dana za život'. U Hrvatskoj je uključeno 37 gradova, s time da su dva nova, a javili su se doslovno organizatorima u zadnji tren. To su Rovinj i Buzet u Istri. Misao vodilja ove kod nas ukupno 17. pro-life molitve na ulicama gradova glasi: 'U predvečerje svoga života bit ćeš pitan o ljubavi'.

/ anh

U Hrvatskoj je ova kampanja i korizmena, a inače je međunarodnog i ekumenskog karaktera. Hrvatski molitelji su je posvetili bakama i djedovima, a zaštitnici su sv. Ana i sv. Joakim. U njoj u svijetu sudjeluje više od 600 gradova.

Uoči kampanje organizatori Udruga ‘Hrvatska za život’ su objavili:

Već 17. put od početka našeg djelovanja u Hrvatskoj, izlazimo na ulice, ispred bolnica, klinika i domova zdravlja, za spas svakog nerođenog života, za spas duša majki i očeva, za obraćenje srdaca svih onih koji podržavaju pobačaj.
Krećemo u ponoć u Zagrebu, a kroz jutro Čiste srijede otvorit će se mjesta bdjenja u cijeloj Hrvatskoj!

I za ovu kampanju pripremali smo se, a i još danas, pripremamo se duhovno: sakramentalno i molitveno.
U mnogim gradovima će se tijekom korizme održati i pokornički križni put za nerođene, pa ti prve najavljujemo već sada – u Velikoj Gorici
(4. i 11. ožujka) i Koprivnici (9. ožujka). I na ovaj način, dolaskom i molitvom, možeš zagovarati za nerođene.

Split – ispred rodilišta Firule – jutro 17. kampanje ’40 dana za život’ (Foto: Hrvatska za Život)

Sve gradove možete pratiti putem službenih Facebook stranica. Gdje im se točno, na kojoj lokaciji, možete priključiti – potražite na mrežnim stranicama Udruge ‘Hrvatska za Život’, a u nastavku još pročitajte i poticaj prvoga dana (tako će biti i svaki idući) kojeg svaki molitelj dobije prilikom dolaska na mjesto molitve u svome gradu:

MOLITVA 1. DAN, 2. ožujka 2022.

Nakana:

Molimo kako bismo iskoristili ovih 40 dana za život u molitvi za Božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja.

Sveto pismo:

Trubite u trubu na Sionu! Sveti post naredite, oglasite zbor svečani, narod saberite, posvetite zbor. Saberite starce, sakupite djecu, čak i nejač na prsima. Neka ženik iziđe iz svadbene sobe, a nevjesta iz odaje. Između trijema i žrtvenika neka tuže svećenici, sluge Jahvine. Neka mole: ‘Smiluj se, Jahve, svojem narodu!’“ (Jl 2, 15 – 17)

Razmatranje:

(…) Sveta mati Crkva jezikom svećenika popravlja zlo grijeha u dušama našim i tako dva puta postaje majkom naših duša: na svetom Krstu i riječju Božjom. Riječ Božja je lijek dušama našim od zla kojega je ostavio grijeh praoca našega Adama. Praotac naš pao je, zaprljao je milost posvetnu, ostala je u njemu požuda, smalaksala volja. Posljedica toga je da razum naš precjenjuje ovaj, a podcjenjuje onaj svijet.

Koliko ih ima koji misle, da su sveti sakramenti i zapovijedi svete Crkve nepotrebni čovjeku? Uslijed grijeha razum naš ne shvaća pravo. Pretrpio je težak udarac. Uslijed grijeha prešla je magla preko razuma ljudskoga. Naša volja je pretrpjela teški udarac, pa je karakteristična riječ staroga mudraca: »Vidim i znadem što je bolje, a ipak činim što je gore!« Na koncu ostaju katolici katolicima samo po krsnom listu.

To je sve zlo što ga je donio grijeh Adamov. Riječ Božja je lijek za naš razum. Gospodin Bog je baš tako htio. A što da kažemo onima koji ne bi htjeli da ništa čuju o propovijedima, o duhovnim vježbama, o pučkim misijama? Oni koji tako misle i rade, griješe protiv sebe i protiv Boga, jer se lišavaju odličnoga sredstva za svoje spasenje. Riječ Božja ima stvarati dubok život u dušama našim. Svi smo mi dužni da dolazimo na tumačenja kršćanskih istina, jer nikada nijesmo dovoljno poučeni. (…)

Vjera je »dalekozor« kojim će razum spoznati i vidjeti svoje spasenje. Mnogi misle da su dužni slušati propovijed samo onda, ako imadu pred sobom prvorazredna govornika ili sveca. Nemojmo se varati! Nije propovjednik onaj koji preobraća duše nego je sam Bog onaj pokretnik, djelitelj milosti.

Uzročnik milosti je Gospodin Bog. Koji su pak razlozi, da riječ Božja često nema uspjeha? Krivi su najprije oni koji neće da je dođu slušati. Krivi su zatim oni koji spriječavaju da se sluša riječ Božja u crkvama i školama našim. No nitko ne može spriječiti da se riječ Božja naučava i propovijeda. Krivnja je na nama samima što riječ Božja uvijek ne djeluje. Riječ Božja mana je dušama našim, ali ako zakasnimo moglo bi se dogoditi, da propadnemo.

bl. Alojzije Stepinac,

prva korizmena propovijed nadbiskupa koadjutora,

12. ožujka 1935.

Molitva:

Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje Isus.

Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike, sada i na času smrti naše, amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja