Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. godine kraj Žute Lokve mučki su ubijena četiri hrvatska redarstvenika. Tog dana u policijskom automobilu „Zastava 101“ život su izgubili Drago Toljan, Zdravko Vuković, Mile Vranić i Vinko Krznarić, a teško ranjeni Darko Murat uspio se spasiti bijegom prema Senju.

/ Borna Marinić

Policajci Policijske postaje Otočac nalazili su se u redovnoj službi nadzora i regulacije prometa na tadašnjem raskrižju magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj. U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrižju, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje pozvao ih je da se dođu u ispostavu. Neposredno nakon što je svih pet policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo na njih je iz grmlja otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane srpskih terorista.

Na mjestu su stradali Zdravko Vuković, Vinko Krznarić i Mile Vranić, a teško su ranjeni Drago Toljan i Darko Murat. Darko je pokušao uzvratiti vatru, ali mu je nakon nekoliko hitaca zatajila puška pa je pod rafalima uspio pretrčati cestu i pobjeći. Ranjeni Toljan preminuo je pored vozila. U riječkoj bolnici, novinaru Novog lista Branku Škoriću, jedini preživjeli Darko Murat je kazao:

„Ne znam točno koliko je sati bilo, oko 9 i 45. S četvoricom svojih kolega iz odjela Policijske postaje Brinje bio sam na stalnom punktu – na križanju kod Žute Lokve. Tim se smjerom odvija promet iz Josipdola prema Senju i Otočcu i do sada tamo nije bilo problema. Čekali smo svoju smjenu. Odjednom je počeo pakao. Posljednje čega se sjećam krici su mojih kolega i zagušujući prasak oružja.“

Prema nalazima s lica mjesta, teroristi su pucali na patrolu brinjske policije mučki s leđa. S otprilike dvadesetak metara otvorili su vatru iz automatskog naoružanja, a pronađeni su i tragovi dviju ispaljenih mina. Ubojstvo hrvatskih policajaca bio je uvod u događaje koji su uslijedili na tom području. U iduća dva dana Otočac i Gacku dolinu zasulo je oko 1000 mina.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja