Budi dio naše mreže

Mnogi su svećenici, s obzirom na trenutnu situaciju i zabranu slavljenja misa s narodom, svojim župljanima omogućili prijenos misnog slavlja uživo putem novih medija. Vlč. Tomislav Šagud, upravitelj župe Sv. Josipa Radnika u Zagrebu – Gajnice, na svome blogu donosi detaljne savjete kako na što jednostavniji, a kvalitetan način ostvariti prijenos misnog slavlja.

/ hk

Iako na televiziji i internetu svaki dan imamo mogućnost pratiti prijenose svetih misa koje su snimane na zavidnoj razini, puno je vjernika vezano za svoju župu i htjeli bi pratiti prijenos mise iz vlastite župe, makar u mnogo skromnijem obliku. Da bi se ostvario prijenos svete mise ili prijenos bilo kakvog drugog događaja u župi, potrebno je zadovoljiti sljedeće uvjete, ističe vlč. Tomislav na svome blogu.

1. Ostvariti dobru internetsku vezu

Uzalud je dobra oprema ako nemate dovoljno brzu vezu. Internetsku vezu možete ostvariti putem kućnog (ADSL) ili mobilnog interneta. Otiđite na mjesto odakle želite emitirati prijenos i putem stranice ili aplikacije speedtest.net izmjerite brzinu. Važno je da vam upload bude barem iznad tri ili četiri Mbita. Ako nije, morate prvo riješiti taj problem. Ako se služite kućnim internetom, otiđite do vašeg Wi-Fi rutera i tamo izmjerite brzinu. Ako je brzina otprilike ista, onda imate prespor internet pa nazovite vašeg pružatelja usluge da vam ga ubrza.

Ako je brzina znatno veća kada ste pored rutera, ali je na mjestu emitiranja u crkvi prespora, morate pojačati signal. Preporučam kupiti Wireless Access Point. Većina dućana s informatičkom robom i dalje radi putem internetske trgovine i dostave. Uređaj možete staviti na pola puta između vašeg rutera i mjesta snimanja i bežično ga spojiti: on će uloviti Wi-Fi signal i pojačati ga. Uređaj možete i žičano spojiti te tako proširiti signal.

Ako vam je opcija kućnog interneta nemoguća ili prekomplicirana, spojite se putem mobilnog interneta (4G). Na vašem mobitelu uključite dijeljenje veze i spojite se putem laptopa na njega. Ako u samoj crkvi mobitel ne hvata 4G, možete ga odnijeti negdje gdje je to moguće (možda izvan crkve), a u njegovoj blizini montirati spomenuti Wireless Access Point, koji će pojačati signal. Pazite na potrošnju prometa: videopromet guta gigabajte, pogotovo ako mislite imati svakodnevni prijenos mise. Kontaktirajte vašeg pružatelja usluge da biste pronašli najpovoljniju opciju s obzirom na potrošnju prometa. Mobilni je internet puno brži i superiorniji od kućnog što se tiče uploada, ali je i skuplji.

2. Platforma za prijenos mise

Najjednostavnija je platforma za prijenos mise YouTube. Za prijenos uživo putem računala dovoljno je da prođu 24 sata od registracije. Za prijenos putem mobitela potrebno je imati barem 1000 pretplatnika, što malo tko ima. Prijavite se na YouTube putem vašeg g-mail računa (to je sve Google kupio). U gornjem desnom kutu kliknite na kamericu sa znakom plus i opciju “Go live” ili “Uživo”, ovisno o tome koji jezik koristite. Dajte naslov videu. Za testiranje prijenosa odaberite najprije “Privatni video”, koji ćete samo vi vidjeti. Kada budete spremni za prijenos uživo, odaberite “Javni video”.

Odaberite također opciju “Nije za djecu”, jer djeca nisu primarna publika vašeg prijenosa. Odaberite dodatne opcije. Kada priključite dodatnu kameru ili mikrofon, odaberite što želite koristiti. Pogledajte napredne opcije i tamo isključite mogućnost chata. Kamera će snimiti naslovnu sliku. Možete napraviti i vlastitu sliku pa je podignuti. Nakon toga kliknite na gumb za početak prijenosa. Ako želite vidjeti ili obrisati snimljene prijenose, kliknite u gornjem desnom kutu vašu ikonicu i YouTube Studio. U lijevom izborniku odaberite opciju videa, a u kartici na sredini ekrana gdje vam piše “Preneseni” i “Uživo”, odaberite ove uživo. Ovdje ih možete brisati, gledati, mijenjati itd.

Vjernicima oglasite da će misa biti na internetu i dajte im poveznicu za prijenos uživo, koju ćete dobiti na sljedeći način:

  • Kliknite na vašu ikonicu gore desno na ekranu i odaberite “Vaš kanal”. Adresa na kojoj se sada nalazite jest adresa vašeg kanala.
  • Nju trebate kopirati, a izgleda otprilike ovako: https://www.youtube.com/channel/UC08uZbsetFAwwsjZQhctVHQ?view_as=subscriber
  • Obrišite upitnik i sve što se nalazi iza njega pa dopišite /live. Dobit ćete ovo: https://www.youtube.com/channel/UC08uZbsetFAwwsjZQhctVHQ/live
  • Ovo je poveznica koja će uvijek upućivati na aktualni prijenos uživo – nju proslijedite vjernicima za praćenje prijenosa.

3. Kupnja bolje opreme

Prijenos mise može se raditi i s pomoću kamere i mikrofona koje laptop već ima ugrađene, ali je kvaliteta kriminalno loša. Kupio sam kameru Logitech C920 , iako bih, da ponovno kupujem, uzeo model C930.

Što se tiče mikrofona, uzeo sam neki iz ponude za 200 kn. Što je skuplji, ima bolji zvuk, no važno je da ima 3,5-milimetarski utor da ga možete spojiti s laptopom. Ako na laptopu imate samo jedan 3,5-milimetarski utor za slušalice, ne brinite: s mikrofonom dobivate spliter s dva utora.

Budući da će vam kamera i mikrofon biti udaljeni od laptopa, preporučljivo je uzeti audio i USB produžne kabele: audio 3,5-milimetarski muški na ženski, a po potrebi i USB-A (m) na USB-A (ž).

4. Savjeti za snimanje

Za kraj, nekoliko savjeta za bolji prijenos. Odspojite sve druge uređaje s interneta kako ne bi zauzimali promet. Upalite sva svjetla da bi slika bila što bolja, a kameru podignite na otprilike dva metra visine (ja sam je postavio na ljestve).

To je ugrubo sve, nekih sitnih problema u hodu svakako će biti, ali ništa nerješivo. Kako izgleda prijenos mise sniman na ovaj način, možete pogledati na mojem YouTube kanalu. 

Napomena: proizvode koji su navedeni u članku ne reklamiram niti preporučujem; samo navodim što sam ja kupio nakon vrlo malo istraživanja najbolje ponude.

Za više informacija o vrsti opreme, posjetite blog vlč. Tomislava.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja