Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 16. siječnja 1992. godine u Hrvatsku ne prestaju pristizati čestitke radi međunarodnog priznanja nove države koje se dogodilo dan ranije.

/ Borna Marinić

Jedna od najvažnijih stigla je iz Velike Britanije od premijerke Margaret Thatcher koja je u čestitci naglasila:

„Molim Vas da primite moje najtoplije čestitke za međunarodno priznanje Hrvatske neovisnosti. Znam s koliko čežnje je vaš narod čekao ovaj dan i ne smijemo biti iznenađeni bude li daljnjih prepreka, koje će trebati savladati. Ali ja znam da ćete se vi i nadalje boriti za mir, pravdu i stabilnost, jer jedino oni mogu doprinijeti sretnijoj budućnosti. U ovom trenutku vaši prijatelji se također sjećaju onih koji su dali svoje živote i onih koji su teško patili u ovom strašnom ratu. Ranjeni i oni koji su izgubili svoje domove trebat će praktičnu pomoć da ponovno izgrade svoje uništene živote. Za sve njih i za sve Hrvate današnjica nudi novi početak i donosi novu nadu.“

Istog dana Hrvatsku priznaju nove države – Argentina, Čile, Češka, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj. U dramatičnim okolnostima tog 16. siječnja 1992. u Pakracu je provedena najveća razmjena logoraša iz logora Bučje. Bučje je od početka sukoba bilo jedno od glavnih središta srpske oružane pobune na Psunju i u zapadnoj Slavoniji. Ondje su bili smješteni glavni komunikacijski centar, skladišta hrane i streljiva, zapovjedništvo iz kojeg su planirane sve vojne akcije te logor.

Sredinom kolovoza 1991., nekoliko dana prije općeg napada na Pakrac, pobunjeni Srbi počeli su odvoditi stanovništvo u Bučje. Zarobljenike su dovodili u zgradu Šumarije, u kojoj se nalazila Stanica milicije, gdje su ih brutalno premlaćivali, a zatim u zgradu bivše Veterinarske stanice, koja je služila kao centralni logor u Bučju. Dio zatočenika nalazio se u prostorijama Osnovne škole, koja je služila kao bolnica i zatvor. Kada je Hrvatska vojska dan nakon Božića ’91. oslobodila Bučje, selo je bilo gotovo sravnjeno sa zemljom nakon što su Srbi u bijegu minirali skladište streljiva. Zarobljenici iz logora premješteni su u logor Stara Gradiška, a dio ih je pri povlačenju ubijen.

Nakon višednevnih pregovora postignut je dogovor o razmjeni preživjelih logoraša na Gavrinici u Pakracu. Uz posredovanje Crvenog križa i prisutnost promatrača Europske  zajednice razmijenjen je veći dio logoraša iz Bučja, dok ih je nekoliko, poput doktora Vladimira Solara, razmijenjeno idućih dana. Sudbina brojnih logoraša, poput vođe pakračkih Hrvata doktora Ivana Šretera, i danas je nepoznata.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja