Budi dio naše mreže

Tema emisije ''Argumenti'' HKR-a u ponedjeljak, 13. siječnja bili su grijesi predaka – jesmo li njihovi zarobljenici? Postoje li grijesi koji se nasljeđuju, jesmo li njima uvjetovani, može li netko na nas i naše potomke baciti urok? Gosti emisije bili su voditelj Kuće susreta ''Tabor'' u Samoboru fra Ivan Matić te psiholog i profesor sa Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu p. Mijo Nikić, a urednica Tanja Maleš.

/ fr

p. Mijo Nikić

”Ne mogu ja biti kriv za nešto što je učinio netko drugi. Ako bi se doslovno shvaćalo takvo prenošenje zla i zlih posljedica, na neki način bi se nijekalo temeljno dostojanstvo ljudske osobe, a to je sloboda”, objasnio je p. Mijo Nikić i dodao kako sama Biblija i u Starome i Novome zavjetu ponavlja istinu kako ćemo biti suđeni po svojim djelima, a ne po tuđim. ”Daleko je lakše doći nekome da izmoli neku molitvu da me oslobodi od zala, nego li da se ja angažiram osobno. To je naša lijenost i to je glavni grijeh. Ne moramo mi ništa, drugi će to riješiti. Nisam ja kriv, nego drugi. To je jedno magijsko mišljenje”, upozorio je na ljudsku osobnu lijenost p. Nikić i kazao kako je upravo lijenost najopasniji grijeh urođen u čovjeku.

fra Ivan Matić

”Krštenjem se opraštaju svi grijesi, tj. istočni grijeh i svi osobni grijesi kao i sve kazne za grijehe”, naglasaio je fra Ivan Matić i istaknuo kako grijeh i kazna ne mogu prelaziti na ljude, jer grijeh je osobna stvarnost i osobna odgovornost, a ne nasljeđe. Razlog zbog kojega ljudi padaju u grijeh jest slaba ljudska narav ranjena istočnim grijehom zbog čega ne živimo evanđelje i sakramente koji nas čuvaju od grijeha. Jedini spas u ovome jest povratak Kristu: ”Mi se samo trebamo vratiti i vjerovati Kristu. Tu je ključ našeg ozdravljenja i našeg mira. Tu je ključ naše vječnosti. Punina našeg spasenja je u konačnoj pobjedi, a to je vječni život kojega samo Krist može dati.” Na kraju je pozvao sve vjernike da odbace praznovjerje jer je ono zamka zla.

”Dječice, vi ste pobijedili zloga, jer jači je onaj koji je u vama od onoga koji je u svijetu”, zaključio je riječima sv. Ivana apostola emisiju p. Nikić i kazao kako je ispovijed kršenje sila i spona zla i ako ostanemo skrušeni u Duhu Svetom i vjeri, nemamo se čega bojati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja