Budi dio naše mreže

Bijenalna izložba "Nacionalna baština: šibenska katedrala", posvećena temi i motivu katedrale Sv. Jakova u Šibeniku, otvorena je 15. studenog u novom galerijskom prostoru u središtu grada, u Galeriji ULUPUH u Ilici 13 / 1. kat u Zagrebu.

/ vbb

Na trećoj izložbi iz ciklusa “Nacionalna baština” prikazuju se radovi nastali na temu šibenske katedrale. Umjetnici svih sekcija Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Hrvatske pozvani su da u svome mediju izražavanja likovno odgovore na krovnu temu iz hrvatske nacionalne baštine stvarajući unikatno djelo, ali i možebitan prepoznatljiv umjetnički suvenir, rekla je pojašnjavajući koncept projekta predsjednica ULUPUH-a, kustosica izložbe i autorica likovnog postava Ivana Bakal.

Ove je godine kao inspiracija odabrana Šibenska katedrala – kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr.”

Cilj projekta/izložbe je, kako pojašnjava Bakal, aktivno uključivanje ULUPUH-a u kreativnu i kulturnu industriju povezivanjem sa svim potrebnim segmentima za izradu i plasman umjetnina suradnjom s partnerima iz turističkog i gospodarskog sektora. U prvom izdanju (2015.) izložba je bila posvećena kinološkoj baštini, u drugom izdanju (2017.) čipki, a ovo je  treća izložba na temu hrvatske nacionalne baštine”, podsjetila je Bakal.

Prvu izložbu Galerje ULUPUH na novoj adresi u Ilici 13 otvorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Zaželjela je ULUPH-u da novouseljeni prostor “zaživi istom onom energijom i kreativnošću kojim je Udruga godinama djelovala” te je dodala da se raduje novom koraku u dugoj povijesti ULUPH-a. “Stvorit ćemo u Ilici, zajedno s postavom Muzeja športa, novi prostor za kulturu i umjetnost i sigurna sam da će ove dvije institucije privući značajan broj posjetitelja”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Pogledajte neke od radova na izložbi koja se može razgledati do 30. studenog:

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja