Budi dio naše mreže

Velečasni Karlo Prpić misionar je u Kamerunu, a ususret Svjetskom danu misija donosimo njegovo razmatranje za srijedu, 16. listopada.

/ mpp

Srce. Jedna od najljepših i najsnažnijih riječi u svakodnevnom govoru. Uistinu, srce je srž svega u našem životu. U radu i odmoru, djelima i riječima, pa čak i u šutnji. Kao naše vlastito srce na dlanu ponekad smo svi, kažemo, spremni darivati komu ili čemu najbolji dio sebe. Postoji, dakle, u ljudskom biću jedno središte, duhovne prirode i nevidljivo vanjskim osjetilima, ali ne manje stvarno, koje osjeća i trajno se pokreće i odgovara na riječi i događanja koja nas okružuju.

Moje srce izgara u ljubavi za sve ljude i posebno za tebe. Šaljem te Crkvi i svijetu.

U Katoličkoj Crkvi posebno mjesto zauzima svetkovina Srca Isusova. Podsjeća nas na istinu vjere koja dolazi s visina i u svoj svojoj snazi dotiče sva područja ljudskog postojanja i življenja. Ako je tko uopće od početka ljudskog roda imao srce koje ljubi i razumije, onda je to sigurno bio Mesija, Bogočovjek, Isus Krist, u svojem životu i djelovanju na zemlji. Nitko nikada nije ni približno svim svojim srcem toliko ljubio Boga i čovjeka. Iz vječnosti ulazeći u prostor i vrijeme. Nevidljivi Bog Otac otvorio je svoje Božansko Srce i odaslao svojega vidljivoga i „opipljivog“ Sina za otkupljenje svijeta. Isus – slika i prilika Božja među sinovima ljudskim. Utjelovljeno Božje Srce u svojim djelima, prispodobama i čudesima. Kristov nam javni život, o čemu nam svjedoče sva četiri evanđelja, otkriva svu dubinu, visinu i širinu Božjeg Srca, za dobro i spas čovjeka i njegovu vječnost.

#missioHR

U prvom ukazanju i objavi francuskoj redovnici Margareti Mariji Alacoque, po Božiću 1673., Isus osobno zbori: „Moje srce izgara u ljubavi za sve ljude i posebno za tebe. Šaljem te Crkvi i svijetu. Prenesi moje riječi. Onoga tko posluša obdarit ću brojnim darovima i milostima.“

Nešto kasnije bit će to veliko otkriće i snažan poziv na korjenitu promjenu i obraćenje: „Pogledaj i ne zaboravi ovo probodeno Srce, koje toliko ljubi ljude i za njih se žrtvuje bez pridržaja, a za uzvrat od većina trajno prima samo hladnoću i nezahvalnost, pogrde i uvrede!“ Svetica nije uspjela za svojeg života uvjeriti ni crkvene dostojanstvenike ni veći broj vjernika u istinitost objava i ukazanja. No poslije njezine smrti dobrobit molitve i pobožnosti Presvetomu Srcu polako će pronaći svoj put do jednih i drugih, širom svijeta i do naših dana.

Alphonsine –  Oduševljena porukama Božanskog Srca

Usred naše Biskupije Ngaoundere (Kamerun) postoji molitvena zajednica Bratstvo Presvetog Srca. Njezini članovi nastoje potaknuti i ohrabriti vjernike koji se zanimaju za takvu vrstu pobožnosti u praktičnom životu i radu, napose u obiteljima. Ustrajnim zalaganjem gospođe Alphonsine ta je zajednica uspjela zaživjeti i preživjeti u nekoliko župa. Danas je Alphonsine u svojim osamdesetim godinama života i još uvijek spokojno uživa u zasluženoj mirovini svojedobno državne djelatnice. U ranom djetinjstvu ostala je bez roditelja. Nadarena i jače osobnosti, izborila se kao djevojka za određenu ravnopravnost u patrijarhalnom okruženju među ostalim muškim potomcima u klanu. Po završetku srednje škole i uz dodatno obrazovanje uspjela se zaposliti kao tajnica na mjesnom sudu. Njezin brak je iznimno kratko trajao. Mlada je postala udovicom nakon tragične pogibije muža u prometnoj nesreći. I to je bio, po njezinim vlastitim riječima, pravi okidač za posve novo usmjerenje u životu. Odlučila je ostatak svojih dana, uz profesionalne obveze, posvetiti služenju vjeri i Crkvi. Spontano okrenuta duhovnosti i pobožnostima, željela je uvijek podijeliti svoje iskustvo s drugima. Oduševljena porukama Božanskog Srca, u svemu je osjećala kao nekakav nutarnji poriv, koji će kasnije prijeći u pravi poziv unutar domaće kršćanske zajednice. Taj vjernički žar nikada ju neće napustiti. To mogu i osobno posvjedočiti.

#missioHR

Blizak sam toj zajednici vjernika i kao duhovni savjetnik, na poticaj i zahtjev našeg biskupa. Jednom u tjednu okupljaju se na molitvu i euharistijsko klanjanje. Sve aktivnosti u zajednici pojačane su posebno u lipnju, mjesecu Srca Isusova. Povremeno organiziraju prikupljanje materijalnih sredstava za pomoć zanemarenim, starijim i teško bolesnim osobama bez potpore. Dva puta godišnje posjećuju s prigodnim darovima maloljetnički i ženski odjel u provincijskom zatvoru. Odnedavno pokušavaju susresti i smislenu životu privući barem neke od napuštene ili odbjegle djece i mladeži s ulice, street children, kako ih ovdje nazivaju, a kojih je, nažalost, iz godinu u godinu sve više u većim mjestima u zemlji, kao i širom kontinenta. Trude se i u pripravi usamljenih patnika za sakramente svete popudbine.

Nisu li i to nadnaravno nadahnuta djela u jednom narodu? Po plodovima ćete ih prepoznati, zar ne? A plodovi su Duha Božjega, rekao bi sv. Pavao upravo u današnjem prvom čitanju, između ostaloga, „ljubav i radost, mir i dobrota, blagonaklonost i suosjećanje, vjera i povjerenje“ (usp. Gal 5, 18 – 25).


Osim molitvom, djelovanje hrvatskih misionara može se poduprijeti putem Nacionalnoga misijskog ureda u Zagrebu, donacijom na IBAN HR6323600001101542876; Svrha: MOJ DAR ZA MISIJE; SWIFT: ZABAHR2X.

Više o aktivnostima Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj može se saznati na Facebooku i Instagramu. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj +385 1 56 35 055 ili upitom na adresu e-pošte missio.croatia@misije.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja