Budi dio naše mreže

Samostanska i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sinju svečano je proglašena manjom bazilikom u subotu 12. listopada. Misu s proglašenjem predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

/ mpp/IKA

Misu su suslavili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, umirovljeni banjolučki pomoćni biskup Marko Semren te oko 90 svećenika, izvijestila je IKA.

Prije početka misnoga slavlja pozdrav i dobrodošlicu uputio je ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Istaknuo je da će dan proglašenja, koji je višestruko važan, ostati upisan u povijest, ali i u pamćenje svih onih koji su sudjelovali u slavlju. Posebice je pozdravio franjevce koji su djelovanjem u toj sinjskoj župi pripomogli da dođe do uzdignuća te crkve na čast bazilike.

fra Marko Mrše

Istaknuo je da su radost, ponos i veselje s razlogom veliki i zajednički za sve članove te franjevačke provincije, kao i za župljane župe. Zaželio je da sve fratre, a naročito one koji će djelovati na području sinjske župe, i dalje prati zagovor Gospe Sinjske i svetoga oca Franje.

„Nadam se i iskreno želim da dodjela naslova bazilike ovoj crkvi svima bude još veći poticaj dolaziti u ovu crkvu na molitvu i susret s Kristom i njegovom majkom“, rekao je provincijal.

Nadbiskup je na početku misnoga slavlja pojasnio da je Sveti Otac sinjsku crkvu uzdignućem na čast bazilike htio još više povezati s Petrovim nasljednikom i dati joj uzvišenije mjesto među crkvama. Pozvao je potom okupljene da mole Gospodina da obdan i obnoć njegove oči budu uprte u sve koji će u tu crkvu dolaziti.

Prije pokajničkog čina, mons. Giorgio Lingua pročitao je Dekret Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o podjeljivanju naslova papinske manje bazilike.

Na početku homilije nadbiskup Križić je pojasnio da u središtu proslave stoji lik Blažene Djevice Marije – Gospe Sinjske. Poručio je da bez nje crkva ne bi bila svetište, a ni bazilika.

„Hodočasnici su Mariju u ovom svetištu posebno otkrili kao majku milosti, kao zdravlje bolesnih, utjehu žalosnih, kao pomoćnicu u svim nevoljama“, istaknuo je propovjednik te podsjetio da majka djetetu ne daje samo fizički život, nego i onaj duhovni. On se dobiva odgojem po kojem se osobi usađuju uzvišene vrijednosti.

fra Marinko Vukman

Prije svečanoga blagoslova fra Marinko je poručio: „Ovaj dan bit će upisan zlatnim slovima u povijest naše crkve, župe i samostana, Gospina i alkarskog Sinja, nadbiskupije, Franjevačke provincije, Cetinske krajine i domovine nam Hrvatske“, poručio je.

Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja