Budi dio naše mreže

U organizaciji pastorala mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u Župi Presvetog Srca Isusova na splitskoj Visokoj, 10. listopada, u sklopu prvog „Četvrtka za dušu“ u novoj akademskoj godini, okupilo se oko 700 vjernika, većinom mladih. Tema susreta bila je „Traži mir i idi za njim“. Program je vodio fra Josip Vlašić, OFM, voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci na Blidinju, BiH.

/ mpp

U propovijedi je fra Josip govorio o iskustvu u koje nas je Krist htio uvesti, u iskustvo da smo mi ljubljena djeca Božja. Spomenuo je redak iz Ivanovog evanđelja „A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja…“ (Iv 1,12) što je zapravo srce duhovnog iskustva, veće od svih darova i djela. To iskustvo još mnogi nisu prihvatili i zato treba raditi na sebi, čeznuti za tim iskustvom, imati pouzdanje kao Isus. On je u miru i u Getsemaniju i u muci i na križu.  Isus kaže „Oče moj u ruke Tvoje predajem duh svoj“. Okolnosti se nisu promijenile, ostale su užasne, nemirne, ali Isus ostaje u miru. Kaže i „Imaš Oca na nebesima“. Potrebno je osloniti se na Oca. Zatim je fra Josip protumačio evanđelje dana (Lk 11, 5 – 13) koje upravo govori o Ocu i o tome kako je Bog Otac još bolji od očeva koji dobro čine za svoju djecu.

Mir mi je darovan, al’ on neće u meni ostati ako ga ja ne sačuvam.

Potom je uslijedio nagovor u kojem je fra Josip iznio korake za postizanje i čuvanje nutarnjeg mira i uz razne životne i vizualne primjere konkretizirao. Prakorak, temeljni korak za napraviti prema nutarnjem miru je već izložen u propovijedi – „mir mi je darovan, al’ on neće u meni ostati ako [ga] ja ne sačuvam“. Rekao je kako nitko čovjeku ne može ukrasti mir, već čovjek sam osiromašuje sebe i odustaje od mira, ako ga ne čuva, a mira nema ni ako ga se ne traži. Prakorak za mir je uvijek se vraćati Bogu i imati svijest „ja sam ljubljeno dijete Božje“ dok je sve ostalo dodatak.

“Četvrtak za dušu” u Splitu / Foto: Silvana Burilović

Jedan od koraka koje je istaknuo jest prihvatiti. “Kad je netko nemiran, najčešće nešto ne prihvaća. Kad se prihvaća biva se sličan Bogu koji sve i uvijek prihvaća, daje slobodu, dok „ljudi križaju jedni druge,odriču se jedni drugih, zatajuju jedni druge“. Kad se prihvaća raste se u miru”, pojasnio je.

Valja se predati Bogu koji je Otac i koji brine za nas, kao i donijeti odluku da se neće više brinuti, jer briga guši. Tu brigu treba predati Bog.

Za kraj je u ovom mjesecu listopadu don Ivan pozvao na molitvu krunice, najmoćnijeg oružja u borbi protiv zla. O djelovanju mladih Splitsko-makarske biskupije saznajte na Pastoralu mladih Split.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja