Budi dio naše mreže

Župa sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu proslavila je u nedjelju, 6. listopada, 220. obljetnicu osnutka. Svečano misno slavlje ispred Pastoralnog centra župe predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Brankom Koretićem.

/ mpp/IKA

Na početku je sve okupljene pozdravio župljanin dr. Mile Marinčić, istaknuo je kako je odluku o osnutku samostalne župe u Ivanić-Gradu donio osobno car Franjo I. 5. listopada 1804., u vrijeme Maksimilijana Vrhovca na čelu zagrebačke biskupije. Za prvog župnika već je tada formalno imenovan dotadašnji kapelan Juraj Terihaj prvo službeno ustoličenje novog župnika dogodilo se 13. siječnja 1805. godine.

U homiliji, čestitavši župniku i svima okupljenima ovu lijepu obljetnicu, biskup je poručio kako ovim slavljem prije svega trebamo zahvaliti Bogu za sve protekle godine i stoljeća. Također, spomenuo se i trojice glasovitih Ivanićgrađana: nadbiskupa zagrebačkog Jurja Posilovića, svećenika i povjesničara Ivana Šveara te biskupa Josipa Langa, koji je umro na glasu svetosti. „Sigurno da je u povijesti ove župe bilo puno burnih i teških trenutaka, ali i lijepih događaja i važnih ljudi koji su obilježili ovaj kraj i našu domovinu. Bogu zahvaljujemo danas za sve njih.“

Proslava 220 obljetnice Župe sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu / FOTO: Stjepan Vego

„Ova vaša crkva se sada obnavlja nakon potresa i, ako Bog da, uskoro će biti i blagoslovljena te ćemo opet moći slaviti u njoj liturgiju. Nama su crkve kao građevine potrebne, ali ako ne bi bilo vjernika, mi ne bismo trebali ni te crkve. Isto tako, nije samo bitno da u njih ide tek poneki zauzeti vjernik; važno je da u njima bude ljudi, a još važnije djece. Čuli ste kako Isus uzima djecu, miluje ih i stavlja ruke na njih, postavlja ih kao uzor odraslima apostolima. Ako ne budete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo Božje, govori on”, usporedio biskup župu s obitelji te istaknuo važnost rađanja djece.

Proslava 220 obljetnice Župe sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu / FOTO: Stjepan Vego

Na kraju je biskupa i sve okupljene pozdravio župnik Koretić, istaknuvši kako ima duboku potrebu izraziti iskrenu zahvalnost Bogu i svima onima koji su se u ovih 220 godina ugradili u život ove župe.

Proslava 220 obljetnice Župe sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu / FOTO: Stjepan Vego

„Hvala dobrom Bogu i zagovoru našeg nebeskog zaštitnika sv. Petra apostola na milostima koje smo primili i koje su primili naši pređi kroz ovih 220 godina postojanja. Bez Božje providnosti i svjetla Duha Svetoga ne bismo mogli kročiti ovim putem vjere i zajedništva. Njegova milost i snaga prate nas iz generacije u generaciju, a našu župu su izgradili ne samo zidovi ove crkve, već i srca vjernika okupljena u Kristovoj ljubavi“, zaključio je Koretić.

Proslava 220 obljetnice Župe sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu / FOTO: Stjepan Vego

Misu je animirao Mješoviti župni zbor, a slavu je uz brojne vjernike koji su ispunili prostor pred župnom kućom i Pastoralnim centrom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja