Budi dio naše mreže

Svetkovina sv. Franje Asiškog svečano je proslavljena u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, a ove godine proslava je još više dobila na važnosti prisutnošću relikvije sv. Franje Asiškoga koja je u Hrvatsku pristigla 30. rujna.

/ mpp

Svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predslavio je mons. Ivica Petanjak, biskup krčki, u koncelebraciji s fra Josipom Ivanovićem, gvardijanom i rektorom Svetišta, i desetoricom svećenika.

Proslava svetkovine sv. Franje u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

U homiliji se biskup osvrnuo na životni put svetog Franje Asiškog: “On polazi direktno od Krista i on vodi prema Kristu. Nema drugoga puta izvan Isusa Krista i ne služi se nikakvim drugim putevima ili pomoćnim i zaobilaznim stazama da bi došao do njega nego pravo u glavu.”

Bol i ljubav! To dvoje uvijek ide zajedno.

Proslava svetkovine sv. Franje u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

Govoreći o pomagalima na putu svetosti mons. Petanjak je istaknuo: “Mi tražimo pomoć svetaca i svetica, što po sebi nije loše i opravdano je, ali je to na neki način kao švercanje s naše strane, kao da bi oni trebali Boga na neki način podmititi i nagovoriti da pogleda na nas i da nam se smiluje, jer kao da nama samima fali hrabrosti i odvažnosti da idemo pravo, bez okolišanja prema Kristu, nego tražimo neke zaobilazne puteve i neka pomoćna sredstva, a razlog je samo jedan: nemamo dovoljno hrabrosti ići Kristovim putem. Ne usudimo se proći isti put koji je prošao Isus Krist. Strah nas je. Bojimo se da ne bi smo uspjeli. I taj strah je opravdan. Ne moramo se junačiti i praviti herojima kad to nismo”.

Proslava svetkovine sv. Franje u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

Konkretizirajući liturgijska čitanja i Franjin život biskup je istaknuo: „Bol i ljubav! To dvoje uvijek ide zajedno. Nema ljubavi bez bola. Svaka se istinska ljubav krvavo plaća. Svaka ljubav razapinje. Tko želi ljubav bez bola, nek’ ne ide u samostan, nek’ se ne redi za svećenika, nek’ se ne ženi i ne udaje. Ljubav i bol idu ruku pod ruku. Isus nas je otkupio svojom mukom i smrću. Svojom patnjom i bolju, koja je bila prožeta neizmjernom i neshvatljivom veličinom ljubavi.“

Mi tražimo pomoć svetaca i svetica, što po sebi nije loše i opravdano je, ali je to na neki način kao švercanje s naše strane.

“Ako ćete išta ponijeti s ovog susreta i ako ćete išta moliti svetog Franju, molite ga da što je više moguće gledate samo u Krista, idete samo k njemu i polazite od njega, jer to je jedini način da vam život bude smišljen, osmišljen, plodonosan i spasonosan”, poručio je.

Proslava svetkovine sv. Franje u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor crkve sv. Frane pod ravnanjem i uz orguljašku pratnju gđe Veronike Paić. Nakon euharistijskoga slavlje svi prisutni imali su priliku štovati relikvije sv. Franje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja