Budi dio naše mreže

Tradicionalni vatikanski protokol zahtijeva je da žene nose crnu mantillu i crnu haljinu s dugim rukavima. Zašto je belgijska kraljica iznimka?

/ mpp

Papa Franjo stigao je u četvrtak, 26. rujna navečer u Belgiju, drugo odredište svog 46. apostolskog putovanja izvan Italije. U prvom službenom govoru po dolasku u Belgiju u petak, 28. rujna, u dvorcu Laeken se, između ostalog, susreo s kraljevskom obitelji. Prilikom susreta belgijska kraljica nosila je bijelu haljinu dok tradicionalni vatikanski protokol susreta s Papom nalaže da žene nose crnu mantillu i crnu haljinu s dugim rukavima. Ipak, belgijska kraljica nije prekršila taj protokol.

Privilegij bijele boje

Kraljica Mathilde od Belgije jedna je od rijetkih žena u svijetu koja smije nositi bijelo, umjesto uobičajene crne boje, kada se sastaje s Papom na službenoj privatnoj audijenciji, prenosi Laudato.

Kao katolička kraljica, ima “privilège du blanc” (privilegij bijele boje), odnosno papinsku povlasticu koja je trenutno dodijeljena samo katoličkim kraljevskim obiteljima iz Španjolske, Luksemburga, Belgije i Monaka, kao i kući Savoja.

Tradicionalni vatikanski protokol zahtijevao je da žene nose crnu mantillu i crnu haljinu s dugim rukavima za službene papinske audijencije, iako je ovaj običaj postao opcionalan posljednjih desetljeća.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja