Budi dio naše mreže

Fra Celestin Tomić bio je samozatajni fratar i omiljeni profesor bibličar, sudjelovao je u prijevodu Biblije na hrvatski, a u kauzi beatifikacije bl. Alojzija Stepinca imao je važnu ulogu.

/ Matija Maša Vekić

Velika je uloga prof. fra Celestina Tomića u pripremi hrvatskog prijevoda Svetog pisama tzv. Zagrebačke Biblije (1968. godine) i liturgijskih knjiga. Silan je i njegov rad u kauzi beatifikacije bl. Alojzija Stepinca.

Kardinal Franjo Kuharić ga je uvrstio među stručnjake za proučavanje zbirki propovijedi i arhivske građe kardinala Stepinca u vidu davanja prosudbe ima li u njima štogod protivno katoličkoj pravovjernosti i ćudoređu. Na tomu je nekoliko godina intenzivno radio u Rimu i na vrijeme završio svoj posao te dao svoj napisani votum.

Bio je član Povijesne komisije i svjedok na crkvenom sudištu u postupku o krepostima Alojzija Stepinca te suradnik u izradi nekih dokumenata u rimskom dijelu kanonskog postupka.

Nekoliko neobjavljenih knjiga o bl. Alojziju Stepincu

Kao plod istraživanja, o. Tomić je objavio nekoliko knjiga o bl. Alojziju Stepincu: Duhovni lik bl. Alojzija Stepinca, Zagreb, 2001.; Bl. Alojzije Stepinac – Marijanski biskup, Novi Marof, 2003.; Moć pisane riječi. Blaženi Alojzije Stepinac i katolički mediji, Glas Koncila, 2006. i mnoštvo članaka o blaženiku u Glasniku Postulature Alojzija Stepinca.

U povodu 100. obljetnice rođenja sluge Božjega Alojzija Stepinca, i u povodu skorog proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca 1998. godine, objavio je u Veritasu u 12 nastavaka životopis bl. Alojzija.

O mučeništvu i svetosti „najsvjetlijeg lika Crkve u Hrvata“ svjedočio je i na brojnim predavanjima.

Nakon velikog truda uloženog u kauzu, dočekao je beatifikaciju kardinala Stepinca 3. listopada 1998. po svetom papi Ivanu Pavlu II.

Nakon blage smrti 2006. godine, iza o. Tomića ostalo je mnogo neobjavljenih djela, a među njima i nekoliko knjiga o bl. Alojziju Stepincu.

Zbog poznavanja detalja iz kardinalova života, nadamo se da će uskoro ugledati svjetlo dana i osvijetliti lik bl. Alojzija iz njegove perspektive.

ŽIVOT

Franjevac konventualac prof. dr. fra Celestin (Dinko Bruno) Tomić, biblijski stručnjak i pisac brojnih djela rođen je u Visu, 6. listopada 1917. godine u težačkoj rimokatoličkoj obitelji kao 15. i najmlađe dijete Dinka i Mandine r. Zaninović. Osnovnu školu (pet razreda) završio je u rodnome mjestu.

U ranoj mladosti ušao je u Red manje braće konventualaca, kod kojih je završio gimnaziju i studij teologije. Zbog ratnih neprilika studij je završio u Rimu. Godine 1942. u Rimu je i zaređen za svećenika. Nakon svećeničkog ređenja nastavio je poslijediplomski studij u Rimu gdje je postigao doktorat iz teologije 1945. godine na Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure Seraphicum i licencijat iz biblijskih znanosti 1946. godine.

Po povratku u domovinu počeo je 1947. godine predavati biblijske predmete na Visokoj teološkoj školi u Splitu. Od 1953. predavao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, te od 1970. do 1994. i na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove.

Dvanaest godina je obnašao službu odgojitelja klerika svoje provincije. Četrdeset je godina bio profesor biblijskih znanosti. Nekoliko je puta obnašao dužnost prodekana i dekana KBF-a, a 1988. godine je umirovljen.

Bio je pisac i suradnik u mnogim listovima i časopisima, sve do smrti. Objavio je oko 50 knjiga i brojne stručne članke po raznim domaćim i stranim teološkim časopisima.

o. Celestin Tomić, o. Ante Gabrić i sv. Majka Tereza iz Kolkate / Foto: otaccelestintomic.hr

Otac Celestin Tomić umro je u Zagrebu 23. rujna 2006. godine. Grob mu se nalazi u kapeli Svetog Duha. Kao svom uzornom članu, njegova Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca pokrenula je 2018. godine proces za njegovo proglašenje blaženim.

Nasljedovao je Isusa Krista, tumačio njegovu svetu Riječ i živio po Evanđelju. Izbliza upoznat s likom bl. Alojzija Stepinca gajio je prema njemu veliku pobožnost. I samoga ga je pratio glas svetosti – bio je blag, skroman i duhovan čovjek.

Molimo za uspješan tijek njegove kauze i skoro proglašenje blaženim i svetim.

Presveto Trojstvo, Oče, Sine i Duše Sveti, udijeli mi milost (…),
za koju te molim po zagovoru oca Celestina Tomića.

Molim te, dobri Bože, da proslaviš oca Celestina Tomića
proglašenjem blaženim i svetim, te nam tako postane primjer
i uzor kako trebamo nasljedovati tvoga sina, Isusa Krista
i živjeti po evanđelju!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja