Budi dio naše mreže

„Prvenstveno suprug i otac, a onda kuhar“, predstavio se Masterchefov Stjepan Vukadin u emisiji „Zašto vjerujem“ na Hrvatskom katoličkom radiju. Govorio je o odrastanju u vjeri, poimanju Boga i Božje providnosti u svom životu.

/ mpp

Dobro poznati član žirija kulinarskog natjecanja „MasterChef“ na Novoj TV, 31-godišnji Stjepan Vukadin gostovao je u prvoj emisiji „Zašto vjerujem“ u petak, 20. rujna, u jesenskoj shemi na Hrvatskom katoličkom radiju.

Kreator u ugostiteljstvu

Kako je već četvrtu sezonu član žirija prestižnog kulinarskog natjecanja i vlasnik restorana u rodnom Trogiru, objasnio je da je za sve zaslužna Božja providnost i vlastiti napor.

„Dragi Bog mi je dao tu mogućnost da mogu u svojoj glavi iskombinirati neke okuse jer točno znam kakvog je okusa svaka namirnica kad je termički obradimo ili spojimo s drugom namirnicom. Smatram da je to pokazatelj iskustva, ali i Božji dar koji jednostavno imaš u sebi“, objasnio je Stjepan.

„Dosta truda, rada, upornosti i učenja. Dosta stvari se treba poklopit’, ponekad i isprovocirat’ sreću. Ali najvažnije je imati povjerenja u sebe i u dragoga Boga. Vjerovati da si na dobrom putu i da su sve prepreke tu s razlogom“, nadodao je.

Poznatog kuhara „kužina“ je, kako je rekao, zanimala još od osnovne škole. S obzirom na to da je bio odličan đak, upisao je tehničku školu, a onda je osjetio poziv i prešao u sjemenište. Put ga je ipak vratio kulinarstvu, prvoj ljubavi. „Osjećam da radim ono što je dragi Bog pripremio za mene“, posvjedočio je.

Ministrant u Rogoznici

Odgajan u vjeri, svjestan Božje prisutnosti postao je još u djetinjstvu. Ministrirao je u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici, a značajan pečat na poimanje vjere, osim obitelji, ostavio je i njegov župnik don Filip Rodić.

„Počeo sam ministrirati sa 7 godina. Svake nedjelje smo išli na misu u 10 sati. Uvijek me zanimalo što se događa na oltaru i u sakristiji. Prvu nedjelju ministriranja osjećao sam se važnije, bliže oltaru i Bogu”, prisjetio se Stjepan.

sjemenìštārskīm danima

Stjepan je razlučujući poziv proveo pola godine u splitskom sjemeništu. Ti dani su mu, kako kaže, ostali u lijepom sjećanju.

„Djetinjstva se ne sjećam puno, ali sjemeništa se jako dobro sjećam. Zajedništvo, molitva, disciplina, učenje, društvo, slavljenje Boga i osjećaj čistoće su mi glavne asocijacije na sjemenište“, rekao je.

O poimanju Boga i svjedočenju vjere

„Bog je početak i kraj svega, možda zvuči kao floskula. No, kada stvarno uđeš malo dublje u smisao življenja, shvatiš da je sve od Njega nastalo i da će se sve kod Njega i dovršiti“, objasnio je Stjepan. „Kao Otac, Bog me nikad neće navesti na krivi put. To nisam u potpunosti shvaćao dok nisam dobio svoju djecu, prvo Gabrijela prije 4 godine, a onda Eli prije mjesec dana“, dodao je.

 

Na ruci nosi istetovirani križ koji mu služi kao pokazatelj, ali i podsjetnik vjere.

“Ako vjeruješ u Gospodina, to ne treba skrivati. Ako već nosiš taj križ, ako si već katolik u punom smislu te riječi onda to budi”, poručio je.

Cijelo svjedočanstvo možete poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja