Budi dio naše mreže

Trideseto hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd, u kojem će sudjelovati više od tisuću hrvatskih hodočasnika, započelo je misnim slavljem koje je u Župi Svetog Križa u Sigetu 21. svibnja dopodne predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, u zajedništvu s dvadesetak vojnih i policijskih kapelana.

/ hjb

Hrvatsko je hodočašće dio 64. Međunarodnoga vojnog hodočašća, koje ove godine traje od 21. do 28. svibnja i u kojemu sudjeluje četrdesetak zemalja s 15 tisuća hodočasnika. Geslo hodočašća je “Želim da mi ljudi dolaze u procesiji”, dio poruke koju je Blažena Djevica Marija uputila Bernardici Soubirous u vrijeme trinaestog ukazanja, 2. ožujka 1858. godine.

Vojni ordinarij s vojnim i policijskim kapelanima/ Foto: Ante Novak//IKA

U prepunoj crkvi biskup Bogdan je u propovijedi pozvao na toliko potrebnu molitvu za mir u svijetu te naglasio da je hodočašće uspješno ako pomogne svakom sudioniku u iskustvu osobne vjere u susretu s Bogom dobrote: “Hodočašće je uvijek duboko osobnog karaktera: ‘Ja i moj Bog. Bog i ja’. Hodočašće je istovremeno i duboko komunitarni, zajedničarski čin – hod zajednice braće i sestara u vjeri koji se s istim dostojanstvom djece Božje, sinova i kćeri Božjih, obraćaju Bogu riječima: ‘Očenaš'”, rekao je mons. Bogdan te, među ostalim, osvijestio da idu k Mariji, na mjesto na kojem su se na poseban i gotovo jedinstven način susreli Nebo i zemlja.

Vojni ordinarij Jure Bogdan / Foto: Ante Novak//IKA

Na put u Lurd vojnike i policajce ispratio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji ih je na samom kraju mise pozvao da ne zaborave moliti za Domovinu izraslu u žrtvi Domovinskog rata, te posebice za sve koji i danas pate zbog posljedica rata.

Ministar Tomo Medved / Foto: Ante Novak//IKA

Na 64. međunarodnom vojnom hodočašću i ove će godine iz Hrvatske sudjelovati brojni vjernici vojnici, policajci i branitelji s članovima svojih obitelji, pripadnici Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi.

Hodočašće predvodi vojni ordinarij Jure Bogdan, a glavni koordinator cjelokupnog hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg vojnog hodočašća je zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta brigadni general Željko Ljubas, a zapovjednik hodočašća za MUP je pomoćnik Glavnog ravnatelja policije Dragan Tokić.

Hodočasnička kolona od 20 autobusa krenula je na put u koloni malo iza podneva iz zagrebačkog Sigeta. U Lourdesu će im se priključiti i brojni drugi, među njima i hrvatski vojni invalidi te hodočasnici iz Bosne i Hercegovine koje će predvoditi apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH i vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

Autobusi za hodočasnike 30. Vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd / Foto: Ante Novak//IKA

Podsjetimo, Međunarodno vojno hodočašće ima dugu tradiciju koja seže od razdoblja ubrzo poslije Drugoga svjetskog rata. Tada su se vojnici zaraćenih zemalja, zajedno sa svojim vojnim kapelanima, okupili u Lurdu u znak pomirbe i mira. Od tih početaka do danas, gotovo godinu za godinom, održava se hodočašće u Lurd na kojemu sudjeluju pripadnici vojski i policija iz četrdesetak zemalja svijeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja