Budi dio naše mreže

“Hosana” je hebrejska riječ koja doslovno znači „Daj, spasi!”. Doista, neka nas Bog spasi, a mi ga blagoslivljamo dok zauvijek naviještamo: “Svet, svet, svet Gospodin Bog nad vojskama. Puna su nebesa i zemlja slave Tvoje. Hosana u visini. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje. Hosana u visinama.”

/ dz

Sudjelovati na svetoj misi je kao svjedočiti poljupcu neba i zemlje. Gospodin naš Isus Krist dolazi nam ususret. Na jedan sat smo prebačeni izvan vremena i prostora i dovedeni do podnožja križa na Kalvariji, gdje je On ponovno predstavljen kao Jedna savršena žrtva za sve. On dolazi kako bi boravio s nama.

Postoji jedna posebna pjesma koja se pjeva (ili izgovara) u spomen na našeg Gospodina. Sanctus (“Svet, Svet, Svet, Gospodin Bog nad vojskama”).

Prije svoje muke i smrti, Isus ulazi u grad Jeruzalem, jašući na magaretu. Narod ga pozdravlja mašući palminim granama, polažući svoje ogrtače na zemlju pred njim, pjevajući: “Hosana sinu Davidovu! Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visini!” (Mt. 21,9) I danas se sjećamo ove prigode na Cvjetnicu, piše Mark Haas s katoličkog portala Catholic Exchange.

Također se na svakoj misi spominjemo ulaska našega Gospodina u Jeruzalem, dok On ulazi u Novi Jeruzalem. Pjevamo: “Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje. Hosana u visinama.” Kao što su ljudi u Jeruzalemu pjevali ovaj hvalospjev i padali ničice pred Gospodinom, tako sada i mi pjevamo isti hvalospjev i odmah klečimo u iščekivanju Njegovog dolaska u svetoj Euharistiji. Crkva propisuje da je važno da skup kleči, jer naš Gospodin doslovno dolazi pod prilikama kruha i vina. Naše držanje tako obilježava ovu fizičku Prisutnost.

U ovoj karizmi doista častimo ime našega Gospodina: „Pred imenom Isusovim neka klekne svako koljeno!“ (Filipljanima 2,10-11) U ovom veličanstvenom trenutku Sanctusa, Vojujuća Crkva na zemlji ujedinjuje se s Crkvom Proslavljenom na nebu, dok pjevamo s anđelima, “Svet, Svet, Svet, Gospodin Bog nad vojskama. Puna su nebesa i zemlja slave tvoje.” (Iz 6,3)

Cvjetnica / foto: Pixabay

Sanctus je jedan od najstarijih himana jer je katolici pjevaju od 60. do 90. godine. Sveci su govorili o ovom hvalospjevu u samim počecima Crkve: sveti Klement Rimski († 104.), sveti Atanazije († 373.), sveti Ćiril († 373.), sveti Ivan Zlatousti († 373.). 407.), Tertulijan (umro oko 220.) i mnogi drugi. Zapravo, Karlo Veliki je izdao dekret da Sanctus pjevaju i klerici i vjernici u svom Admonitio generalis, napisanom 789. godine.

“Hosana” je hebrejska riječ koja znači “Bog spašava”. Doista, neka nas Bog spasi, a mi ga blagoslivljamo dok zauvijek naviještamo:

“Svet, svet, svet Gospodin Bog nad vojskama. Puna su nebesa i zemlja slave Tvoje. Hosana u visini. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje. Hosana u visinama.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja