Budi dio naše mreže

U Centru za mlade Varaždinske biskupije u Varaždinu od 25. do 27. studenoga održan je drugi vikend-susret Temeljne formacije animatora programa „Mladi za mlade“ na temu „Identitet animatora“. Program su vodili animatori instruktori zajedno s pomoćnim animatorima, a sudjelovalo je četrdesetak mladih Varaždinske biskupije.

/ tg

Polaznici i voditelji programa okupili su se u petak navečer na svetoj misi u varaždinskoj katedrali. Večernji program nastavio se u Centru za mlade gdje su se polaznici upoznali cijelim programom susreta, podijelili se u male grupe i kroz igru „Lanac prijateljstva“ učili su surađivati, raditi zajedno i međusobno pomagati.

Mladi Varaždinske biskupije

Prvi dan susreta završio je večernjom molitvom. Drugi dan susreta uokviren jutarnjom i večernjom molitvom sastojao se od radionica koje su govorile o antropološkom i kršćanskom identitetu animatora. Isto tako, polaznici su u radionici „Vrednote u životu i radu animatora“ razgovarali o važnosti vrednota, upoznali kako se žive vrednote i uz aktivnost „dražba vrednota“ otkrivali vlastite.

Mladi Varaždinske biskupije

Ples, bans, pjesma i druženje bili su sastavi dio subotnjeg programa. U varaždinskoj katedrali animatori su slavili sakrament pomirenja kojemu je prethodila priprava kroz pokorničko bogoslužje. Uslijedilo je slavlje svete mise koju je predslavio vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za pastoral mladih. U homiliji je istaknuo Isusove riječi iz navještenog evanđelja koje pozivaju da svoju pažnju usmjere na svoja srca, koja mogu otežati u pijanstvu, proždrljivosti i životnim brigama.

Mladi Varaždinske biskupije

Životne brige opterete našu svakodnevicu tako da nam srca postanu teška, tvrda, kamena, nesposobna za Boga. Osvrnuvši se na program radionica o identitetu animatora, spomenuo je da su se mladi kroz radionice prisjećali svoje povijesti i naišli na mnogo toga lijepoga, ali i na rane koje su utjecale na njih. Pozvao ih je na zahvalnost za svako dobro koje su primili i prepoznali i na opraštanje koje obnavlja srca i liječi rane. U večernjim satima održana je “vesela večer”, u kojoj su polaznici kroz skečeve, igre i ples u dobrom raspoloženju proveli subotnju večer.

Mladi Varaždinske biskupije

Treći dan susreta, Prve nedjelje došašća, sudionici su započeli molitvom. Tijekom nedjeljnog jutra polaznici su slušali o važnost evaluacije susreta, upoznali načine i smjernice evaluiranja i napravili osvrt na protekli susret. Nakon pospremanja i čišćenja prostora, animatori su pošli u varaždinsku katedralu gdje su sudjelovali na misnom slavlju kojim je predsjedao varaždinski biskup Bože Radoš. Na početku slavlja pozdravio je okupljenu zajednicu, na poseban način polaznike formacije animatora.

Vlč. Marko Domiter

U homiliji je razmišljao nad evanđeoskim tekstom svetog Mateja koji prenosi Isusove riječi o Noinim danima. Ljudi Noinog vremena živjeli su svoj redoviti život – ženili se, udavali, rađali, radili – ali su zaboravili na Bitnoga, zaboravili su na Boga. Njihovo srce nije moglo prepoznati Boga. Stoga Isus poziva na stalnu budnost – da naša srca uvijek budu usmjerena na Njega. Tumačeći Isusove slike o dvojici u polju i dvjema ženama koje melju, od kojih će se jedan odnosno jedna uzeti, a drugi odnosno druga ostaviti, biskup je naglasio kako dva čovjeka predstavljaju podvojenost u čovjeku – predstavljaju staroga i novoga čovjeka. Bog svojim dolaskom želi osloboditi čovjeka od podvojenosti i biti u središtu njegova života, u njegovom srcu.

Ovaj susret organizirao je Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a program su vodili animatori instruktori Judita Havaić, Tena Vinceković, Josip Deglin, Lea Miloš, voditeljica formacije i vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za mlade. Njima su se pridužili pomoćni animatori Gabriela Barberic, Martina Klarić i Luka Herceg. Sljedeći susret temeljne formacije animatora održat će se u siječnju 2023. godine.

Podsjetimo se, program Temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ program je Odbora za mlade HBK i Salezijanske obitelji koji se u hrvatskim biskupijama odražava dvadeset godina. Temeljna formacija sastoji se od pet vikend-susreta, a nastavlja se specijalizacijom u trajanju od tjedan dana. Animatori instruktori, koji vode formativni program, nakon radnog iskustva u župi i biskupiji polaze dodatnu formaciju za provedbu programa temeljne formacije i specijalizacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja