Budi dio naše mreže

Prvi susret krizmanika održao se na otoku Rabu 1. listopada u župi Blažene Djevice Marije u gradu Rabu. Susret je započeo u 9 sati okupljanjem ispred župnog dvora i unatoč kiši prisustvovalo je oko 90 krizmanika koji su, između ostaloga, pekli kiflice od pira i vozili se u karijolama.

/ tg/IKA

Župa domaćin prvog susreta krizmanika bila je župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u gradu Rabu. U subotu, 1. listopada na  Rabu odvio se susret krizmanika cijelog otoka bila je župa. Susret je započeo u 9 sati okupljanjem ispred župnog dvora u Plovanovoj  ulici. Unatoč kiši koja je padala, susretu je prisustvovalo oko 90 krizmanika. Kako se u mjesecu listopadu obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, zamišljeno je da i tema susreta bude kruh i to onaj Kruh koji je nama kršćanima najvažniji, a to je Kruh života.

Foto: Sanjin Badurina

Vlč. Saša Malović je zaželio dobrodošlicu prisutnim krizmanicima, župnicima, vjeroučiteljima i župnim animatorima. Nakon zajedničke molitve i uvodnih riječi u kojima je velečasni predstavio tijek susreta, krizmanici su bili podijeljeni u dvije grupe.

U prvoj grupi krizmanici su prisustvovali radionici u kojoj su voditelji bili vjeroučitelji Nino i Kristina Kordić. Tema radionice je bila „sv. Hildegarda i hrana kao lijek“. Vjeroučiteljica Kristina je ispričala krizmanicima kratak životopis ove zanimljive svetice koja je bila poznata kao jedan od najvećih umova svoga doba. U svojim spisima je ostavila mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže razne namirnice. Jedna takva namirnica je i pir i brašno od pira. Nakon što je vjeroučiteljica pokazala kako umijesiti zdrave kiflice od pira, krizmanici su se sami prihvatili posla i umijesili kiflice koje su nakon ručka svi zajedno pojeli.

Foto: Sanjin Badurina

Druga grupa se uputila u samostan sv. Andrije kod benediktinki. Tamo ih je dočekala madre Zrinka koja im je ispričala kako je to živjeti u samostanu, govorila je i o radosti molitve, o čudotvornoj Gospi Rapskoj i našem zavjetnom blagdanu Križima. Sestra Benedikta je govorila o svojem pozivu, a sestra Skolastika je pokazala kako se prave hostije.

Foto: Sanjin Badurina

Nakon završetka radionica, uputili su se u katedralu gdje su krizmanici ukratko jedni drugima ispričali svoje dojmove. Vlč. Saša govorio je o važnosti euharistije nakon čega je uslijedilo kratko klanjanje pred Presvetim, molitva i pjesma.

Krizmanici su imali prilike igrati i razne stare igre u kojima su pokazali svoj natjecateljski duh, ali i timski rad. Tako su se natjecali u vrećama, vozili u karijolama i povlačili uže. Igre su završile podjelom pehara koje su pobjednici odnijeli u svoje župe.  Susret je završio nakon ručka u 14 sati.

Foto: Sanjin Badurina

Nadaju se da će ovakvi susreti postati praksa na otoku i da će zaživjeti među sadašnjim krizmanicima, ali i onim generacijama koje tek dolaze.  Najavljen je i sljedeći susret u župi Sv. Petra apostola u Supetarskoj Drazi.

Foto: Sanjin Badurina

Foto: Sanjin Badurina

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja