Budi dio naše mreže

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja prvog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Mate Kolak, pavlin.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za Korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Netom smo započeli korizmu. Možda ti je sve ovo još svježe i osjećaš se spremno za nove izazove, avanture i blagoslov. No možda ti se pojavljuje i određena trema: Hoću li ja to moći? I kako? Uskrs je dalekkkkoooo… a korizma? Duuuugačka!Da, istina, tako je! Ali isto je tako istina da to nisu valjani motivi za strah. Zamisli da je korizma kao veliki ocean koji treba prijeći da bi se došlo do Uskrsa. Velik je to prostor, velika daljina, dugačak put, ali unatoč tomu, svaki put kad zamočiš prst u taj ocean, kroz njega već dodiruješ drugu obalu!

Priprema

I danas ćemo moliti Duha Svetoga da po njegovoj milosti, baš danas, mognemo prst umočiti u to otajstvo – u događaj Uskra, ali za to ti treba vrijeme i mjesto. Možda već sve imaš dobro isplanirano i organizirano, a možda se još mučiš s uhodavanjem u ritam ovih vježba. Ustraj! Isplati se!

Čitanje: Mt 25,31-46

U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima:
»Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva.
Tada će kralj reći onima sebi zdesna: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.’
Tada će mu pravednici odgovoriti: ‘Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?’ A kralj će im odgovoriti: ‘Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’
Zatim će reći i onima slijeva: ‘Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti; stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!’
Tada će mu i oni odgovoriti: ‘Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?’ Tada će im on odgovoriti: ‘Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.’
I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni.«

Razmatranje

Gladan, žedan, usamljen, bolestan, stranac, gol, utamničen… slobodno nastavi listu svojih stanja i potreba. Gdje još trebaš Gospodina?
Kakva je tvoja žeđ, tvoja bolest? Tko su tvoji stranci? A osuđenici? Imaš li takvih?
A ima li u svemu tomu, u tvojemu životu, Isusa?
Dopusti šutnji da te ispuni!

Još malo

Nitko nije znao gdje se to Gospodin skriva. Ili barem nitko nije očekivao da se skriva baš tamo u malenima. Ta On je velik! Pitam se kako li bi ta situacija izgledala da su i jedni i drugi znali gdje se On nalazi. To pitam sebe, a i tebe, jer i ti i ja sada znamo gdje je! Ne znamo samo jedno:
Koliko ćeš vremena ostaviti da te čeka?

Molitva

Gospodine, neka mi tvoji sudovi uvijek otvaraju vrata prema drugima kako bih ti zahvalan mogao služiti u svakomu bratu, otkrivajući mu da i u njemu prebivaš Ti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja