Budi dio naše mreže

Vrijeme došašća nudi posebnu priliku da darujemo sebe drugima. Iako je ovo došašće možda izazovnije te treba ponekad biti kreativan u načinima služenja, mladi volonteri Hrvatskog katoličkog sveučilišta su se dobro snašli i odlučili pomoći štićenicima Caritasove kuće za djecu s tjelesnim i mentalnim oštećenjem "Bl. Alojzije Stepinac" u Brezovici. Kako, saznajte u tekstu!

/ Paula Stier

Volonterska skupina Hrvatskog katoličkog sveučilišta odlučila je za vrijeme došašća posjetiti Caritasovu kuću za djecu s tjelesnim i mentalnim oštećenjem “Bl. Alojzije Stepinac” u Brezovici. Kako je za Hrvatsku katoličku mrežu rekla članica Marija Bogović, inače studentica 1. godine diplomskog studija psihologije, do ideje su došli na inicijativu sveučilišnog kapelana Odilona Singboa.

“Trenutno u domu imaju projekt u kojem bi htjeli iskoristiti njihov vanjski prostor koji je vrlo velik te nudi brojne mogućnosti. Ako se dobro sjećam, nastoje izgraditi i senzomotorički terapijski park za djecu”, istaknula je Bogović, koja je objasnila kako je njih desetak došlo skupljati lišće pred kućom.

Volonteri Hrvatskog katoličkog sveučilišta/Foto: Facebook

Zbog epidemioloških mjera, posjet štićenicima nije bio moguć, međutim volonteri su se upoznali s zaposlenicima koji su bili vrlo zahvalni.

“Iako je to bilo nešto malo, osmijesi su bili na licima. Bio je lijep dan – hladan, ali sunčan, a svidjelo mi se vidjeti kako su mlađi volonteri vidjeli ljepotu u tome”, poručila je Bogović.

Osim Marije, i drugi su volonteri  na svojim društvenim mrežama podijelili iskustva i dojmove pomaganja štićenicima u došašću, koje prenosimo:

“Nakon što sam izašao iz Caritasa, preplavile su me emocije. Iznimno mi je drago što sam dio volonterske skupine i volio bih nastaviti to lijepo putovanje.” – Robert (1. godina preddiplomskog studija povijesti)

“Današnje iskustvo bih zapamtila po tome da i malim koracima možemo doprinijeti i poboljšati nečiji dan.” – Nikolina ( 3. godina preddiplomskog studija psihologije)

“Današnji dan opisala bih kao jedan od onih dana u kojima je tako lako pronaći odgovor na pitanje ‘gdje nam je danas bio Bog?’ Pronašli smo ga u radu, sakupljajući lišće, u osmijesima na licima drugih volontera, u suncu koje nas grijalo, a možda najviše u dragim ljudima iz Caritasovog doma u Brezovici koji su nam posvjedočili s koliko ljubavi služe štićenicima doma. Tako je lijepo pronaći tebe Bože, kada zaboravimo na sebe.” – Paula (1. godina diplomskog studija psihologije)

Volonteri Hrvatskog katoličkog sveučilišta/Foto: Facebook

Prema službenoj stranici, Caritasova je kuća počela s radom 1994., a trenutno broji kapacitete za 75 korisnika na dugotrajnom smještaju i 45-ero, odnosno trenutno 20 korisnika na poludnevnom boravku. Skrbi o djeci s teškoćama u razvoju od 3. do 21. godine te nudi poludnevni boravak za odrasle osobe s invaliditetom. Među ostalim rehabilitacijskim aktivnostima, korisnicima također nude duhove sadržaje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja