Budi dio naše mreže

Pred nama je 29. obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje kada ćemo ujedno prvi put obilježiti državni blagdan Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u srijedu, 18. studenog. Mnogi će htjeti sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru pa je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio detaljne epidemiološke preporuke za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

/ mp

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić pozvao je da se u okolnostima aktualne pandemije poštuju epidemiološke preporuke HZJZ-a te da se na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga 2020. godine, u domovima diljem naših gradova i sela zapale svijeće u čast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu

Preporuke HZJZ-a za obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru

Zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne epidemiološke preporuke za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i preporučio da se broj sudionika Kolone sjećanja ograniči na 500, kretat će se u skupinama od 25 osoba, uz međusobni razmak, s maskama, bez bliskog fizičkog kontakta, rukovanja, javlja Hina.

Svi sudionici programa obilježavanja Dana sjećanja u Vukovaru bit će obvezni pravilno koristiti maske za lice na otvorenom, kao i u zatvorenom prostoru, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u preporukama za obilježivanje Dana sjećanja.

Tijekom cijelog programa obilježavanja u Vukovaru, uključujući dolazak i odlazak, sudionici će morati održavati međusobni razmak od najmanje 1,5 metra na otvorenom, a 2 metra u zatvorenom prostoru, uz iznimku za članove istih kućanstava. Zabranjuje se bliski fizički kontakt i rukovanje između sudionika, a pridržavanje epidemioloških mjera nadzirat će covid-redari.

HZJZ, među ostalim, u preporukama navodi kako se zabranjuje i bilo kakva vrsta posluživanja hrane, napitaka, pića ili podjela obroka tijekom trajanja službenog dijela protokola, a ugostiteljski objekti će raditi do 21 sat.

Preporučuje se i da se u Vukovar ne dolazi organiziranim prijevozom autobusima i drugim vozilima, a da su prijevoznici, ako organiziranog prijevoza bude, obvezni voditi evidenciju putnika, koju trebaju čuvati 14 dana

Ne mogu sudjelovati oni sa simptomima bilo kakvih bolesti

Svi sudionici okupljanja obvezni su kod kuće ujutro prije dolaska na mjesto događaja izmjeriti tjelesnu temperaturu.  HZJZ je objavio i da ako netko ima tjelesnu temperaturu višu od 37,2°C ili ako se osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, što se odnosi na sve simptome i znakove bolesti, a ne samo na bolesti dišnih puteva, ne može sudjelovati u okupljanju.

U programu obilježavanja ne mogu sudjelovati osobe kojima je netko od ukućana u samoizolaciji, oni koji su boravili u inozemstvu unazad 14 dana, osim ako imaju negativan PCR test. Ne mogu sudjelovati ni oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom unazad 14 dana niti ako ima neki od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.

Uoči blagdana Dana sjećanja, 17. studenog organizirano je paljenje svijeća, no službeni program izmješta se izvan kruga Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar. Sudionicima obilježavanja, omogućit će se paljenje svijeća izvan kruga bolnice na posebnom, na za to određenom mjestu.

Program obilježavanja Dana sjećanja započinje 18. studenog u 10 sati kod Nacionalne memorijalne bolnice, s tim da sudionici neće ulaziti u krug bolnice, već se program izmješta izvan kruga bolnice. Punktovi za dezinfekciju postavit će se na više lokacija, a covid-redari će tijekom programa provjeravati drže li se sudionici svih epidemioloških mjera te ostvaruju li propisan razmak.

Kolona sjećanja u skupinama od 25 osoba

Preporučuje se da u Koloni sjećanja bude najviše 500 sudionika, pri čemu će se kolona kretati u skupinama od 25 osoba i međusobni razmak od 1,5 metara. Između skupina se mora osigurati razmak od najmanje 50 metara. Na više lokacija duž kretanja kolone bit će postavljeni punktovi s maskama za lice i dezinfekcijskim sredstvima, a tijekom kretanja kolone, kolonu će nadzirati covid-redari.

Na Memorijalnom groblju groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, gdje se dolazak Kolone sjećanja očekuje oko 12:15 sati, sudionici koji ponesu ruže moći će ih ostaviti na grobovima poginulih i ubijenih branitelja i civila te polaganjem ruža na grob pojedinačno odati počast.

Na misi sudionici će imati obilježena stajaća mjesta kako bi se održala udaljenost od 1,5 metara razmaka između sudionika, uz pojačan nadzor covid-redara kako bi se osigurala provedba zadanog epidemiološkog okvira.

Memorijalno groblje u Vukovaru / Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Prvi državni blagdan “Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje”

Prvi put od ove godine Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Naime, odlukom Hrvatskoga sabora 18. studeni je od ove godine državni blagdan pod nazivom Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te je ujedno i neradni dan.

Od ove godine ponovno je uveden i Dan državnosti koji slavimo 30. svibnja.

Nakon izmjene Zakona od prošle godine, broj neradnih dana ostaje na 13. Državni blagdani i neradni dani su: Nova godina, 1. siječnja, Bogojavljenje ili Sveta tri kralja, 6. siječnja, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, Tijelovo (promjenjivi datumi), Praznik rada, 1. svibnja, Dan državnosti, 30. svibnja, Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, Velika Gospa, 15. kolovoza, Svi sveti, 1. studenoga, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, Božić, 25. prosinca i Sveti Stjepan, 26. prosinca.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pozvao je građane da kao i svake godine dostojanstveno obilježe pad Vukovara, bilo paljenjem lampiona na svojim prozorima, a oni koji baš žele doći, njima nitko neće zabraniti nazočnost na Koloni sjećanja u Vukovaru, ali će se ona održati pod strogim epidemiološkim mjerama.

HBK poziva na paljenje svijeća i zvonjavu zvona u 18 sati u srijedu

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić uputio je u nedjelju 15. studenog prigodno pismo u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Prenosimo njegov poziv:

“Kao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije pozivam vas i potičem da u okolnostima aktualne pandemije poštujemo epidemiološke preporuke HZJZ-a te da na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga 2020. godine, u svojim domovima diljem naših gradova i sela zapalimo svijeće u čast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata.

Posebice vas pozivam, kad već zbog aktualne pandemije ne možemo sudjelovati na uobičajenim slavljima u Vukovaru i Škabrnji, da se duhovno i u molitvi povežemo te u svojim župnim zajednicama po mogućnosti sudjelujemo u euharistijskom slavlju i molimo za velike nakane Crkve. A u skladu s odlukom hrvatskih biskupa od prije 2 godine da uvečer istoga dana (oko 18 sati) znakom zvona s naših crkava odamo počast poginulima, zahvalimo za dar slobode i molimo za pomirenje i zajedništvo svih žitelja naše Domovine.”

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja