Budi dio naše mreže

Ključna riječ: vukovar-2020

VUKOVAR Pogledajte kako je izgledala Kolona sjećanja u kojoj je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi

U Koloni sjećanja nekoliko je tisuća ljudi pristiglih u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske, i susjednih zemalja, a kolona je prostorno razdijeljena u više skupina kojima su na čelu sa stjegonoše, javlja Hina. Mnogobrojni su zagrnuti hrvatskim zastavama ili ih nose u rukama, pristigli su iz Šibenika, Lumbarde, Imotskog, Siska, Viteza, Koprivnice i ostalih hrvatskih gradova.

ARGUMENTI Bez vjere mi se ne bi održali, a ni opstali!

Kako to da je obrana Vukovara toliko dugo izdržala? Odgovor na to pitanje u posebnoj emisiji "Argumenti" Hrvatskog katoličkog radija urednika i voditelja Borne Marinića posvećenoj obljetnici Dana pada Vukovara, u srijedu, 18. studenog dali su iz osobnog svjedočanstva dvojica hrvatskih branitelja Tomislav Orešković i Željko Zadro.

Križni put Grada heroja

Nakon tri mjeseca teških i iscrpnih borbi obrana Vukovara slomljena je 18. studenog 1991. Herojski otpor branitelja Vukovara ušao je u legendu, a Jugoslavenska narodna armija „slomljenih zubiju“ nije ostvarila značajne uspjehe na istoku Hrvatske. Bila je to „Pirova pobjeda“ koja je pokazala svijetu (be)smisao srpske agresije na Republiku Hrvatsku.

"Vapaj Sotina": Noću su odvodili naše ljude u njihov štab gdje su ih tukli i maltretirali

Tragičnih događaja iz 1991. prisjećaju se i stanovnici Sotina. Tijekom napada i okupacije toga vukovarskoga prigradskog naselja poginulo je 63 Sotinjana. Na popisu zatočenih i nestalih još je osamnaest osoba. "Svaka osoba s kojom sam razgovarala ima svoju priču i svaka je ta priča različita. No, u suštini se su te priče jednake i završavaju ogromnim vapajem za nestalima", rekla je za Hrvatski katolički radio Blanka Ciprić autorica knjige "Vapaj Sotina".

Vukovarski branitelj Orešković: Kako me krunica spasila Ovčare

Vukovar, grad čije samo spominjane izaziva osjećaj strahopoštovanja, u studenom 1991. godine proživio je najteže trenutke svoje bogate povijesti. Uz najveću bitku Domovinskog rata vežu se brojna svjedočanstva o hrabrosti, prkosu, prijateljstvu i ljubavi prema domovini. Jedan od preživjelih vukovarskih branitelja Tomislav Orešković za Hrvatsku katoličku mrežu iznio je svoje svjedočanstvo kako ga je krunica spasila Ovčare.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja