Budi dio naše mreže

Projekt "Žene za žene" osposobit će i zaposliti 15 žena koje će pomagati ženama oboljelih od malignih bolesti. Pratit će ih na kemoterapiju u zagrebačke bolnice, obavljati kupnju namirnica te pružati pomoć u kući za vrijeme liječenja. Ako im je potreban samo razgovor, one su tu.

/ vž

Projekt “Žene za Žene” spaja dvije najranjivije skupine – nezaposlene žene i onkološke bolesnice.

“Predsjednica naše udruge ‘Nismo same’ Ivana Kalogjera i sama je ostala bez posla tijekom terapije kao i gospođa koju smo sada zaposlili, a koja je bila korisnica naše usluge prijevoza besplatnog taksija na kemoterapije. Iako živimo u 20. stoljeću još uvijek ima žena koje, nažalost, ostaju bez posla u najtežim trenutcima njihova života. Željeli smo pomoći svim tim ženama i dati im novu priliku”, kazala je u emisiji ‘Aktualno’ HKR-a dopredsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka “Nismo same” Goranka Perc koja je i sama oboljela od raka. Nakon liječenja 2018. godine prohodala je najpoznatijim hodočasničkim putem – Camino de Santiago ili Putem svetog Jakova. A prošla je i kroz sve nevolje koje prate ovu bolest pa tako mjesecima nakon operacije nije mogla koristiti desnu ruku.

Dopredsjednica Udruge “Nismo Same” Goranka Perc

Mnoge žene oboljele od raka dugo poslije operacije nisu u mogućnosti obavljati uobičajene poslove kao što su kuhanje, pranje, čišćenje, odlazak po namirnice, u ljekarnu… Uskoro će im u tome pomagati dosada nezaposlene žene koje su upravo na Dan žena krenule na edukaciju kojom će steći kvalifikaciju Njegovatelj/Osobni asistent (što će im biti upisano i u radnu knjižicu). Riječ je o teško zapošljivim ženama – starijima od 50 godina, mladim ženama izašlima iz sustava socijalne skrbi te ženama žrtvama obiteljskog nasilja.

Osobne asistentice radile i kao volonterke

“Javilo se puno žena, trebalo je napraviti selekciju. Sve su žene rekle da, ako ih ne zaposle, rado bi došle volontirati jer su imale nekog člana u obitelji koji je obolio od raka. One se nisu prijavile bez razloga, već sa željom da nekom pomognu i da ih netko dodatno educira da još bolje pomognu. Nastojat će se da budu raspoređene po kvartovima, da budu što bliže, tako da  ona koja živi u Dubravi ne mora odlaziti do žene koja živi u Španskom. Da budu što više jedna drugoj pri ruci. Velika je prednost što se žene mogu međusobno dogovarati”, kaže Perc naglašavajući kako je ženama oboljelim od raka, koje su zbog epidemije korone dosta izolirane, nekad potreban samo razgovor.

“Njihov imunitet je vrlo oslabljen zbog kemoterapija, nemaju prilike puno boraviti sa svojom obitelji zbog straha da im nešto ne prenesu tako da su te žene, na neki način, prepuštene same sebi. Možda nekad neće biti potrebno nešto oprati, skuhati, ali će biti dovoljno samo prošetati, uz kavu ili čaj popričati s njima, čuti kako im je prošao tjedan, kako su se osjećale, što ih muči.”

Njegovateljice će se, uz ostalo, u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu educirati i o tome kako pristupiti i komunicirati sa ženama oboljelima od raka, svaka će skrbiti za 6 žena, a onkološke pacijentice koje trebaju pomoć mogu se javiti na: info@zenezazene.hr

Prigrlite svoje slabosti

Mnoge žene, međutim, ne prihvaćaju pomoć tako lako, napominje Perc:

“Ako prihvate nečiju pomoć, misle da su odustale. Ja to ne smatram odustajanjem. Za mene je priznati da nešto ne možemo raditi jako velika stvar i jako hrabra stvar. Ja sam isto tako puno stvari željela raditi sama, imam supruga i sina koji su mi jako puno pomagali. Meni je isto tako trebalo puno vremena da priznam da neke stvari ne mogu, neke ne mogu ni dan-danas napraviti. Ne trebaju se bojati svojih slabosti, trebaju ih prigrliti i mislim da će im biti puno lakše ako pokažu i tu svoju ranjivost i da im uistinu treba pomoć jer ovaj naš projekt je upravo za te žene.”

Inicijator i idejni pokretač projekta “Žene za žene” je Hrvatski forum protiv raka dojke “Europa Donna”, a kao partneri uključeni su Udruga žena oboljelih i liječenih od raka “Nismo same”, Grad Zagreb, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb. Financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa zapošljavanja žena u iznosu od milijun 400 tisuća kuna. Zasada projekt pokriva samo grad Zagreb, ali možda će potaknuti i druge da pokrenu slične projekte kako bi pomogli ženama u cijeloj Hrvatskoj. Projekt bi trebao trajati do travnja iduće godine, ali nadamo se da će trajati vječno.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja