Budi dio naše mreže

Mladi svećenik nedavno je pomogao unesrećenoj beskućnici na svijet donijeti dva mlada života. Nevjerojatnu priču podijelio je s portalom Catholic Extension, pitajući se što mu je Bog pokušavao reći kroz to izvanredno iskustvo.

/ hjb

Otac Jesús Mariscal je župni vikar u katedrali sv. Pavla u Yakimi, Washington. Izašao je iz župnog dvora zbog, kako je mislio, brzog izleta po krafne za sastanak pripreme za brak sa zaručnicima. Dok je prolazio pokraj kipa Gospe od Bezgrješnog Začeća, koji se nalazi u krugu katedrale, primijetio je beskućnicu u nevolji kako stoji kraj njega. Izbezumljeno je vrištala: “Trebam pomoć! Rodit ću dijete!”

Mariscal isprva nije mogao vjerovati. No pogledao je pomno i vidio krv na njezinim nogama. Nazvao je hitnu i pomogao ženi da legne. Stavio je telefon na zvučnik i spustio ga na zemlju kako bi mogao slijediti upute operatera hitne pomoći. Za nekoliko sekundi žena je rodila dječaka. Mariscal je uplakanog dječaka predao ženi koja je povikala: “Dolazi i drugi!”

Porod blizanaca // Foto: Catholic extension

Šokirani svećenik joj je pomogao poroditi i drugog dječaka. Rekao je operateru da je dijete još uvijek u amnionskoj vrećici, zaštitnoj membrani koja okružuje dijete u maternici, jer je vidio bebu kako se miče u njoj. Operater hitne pomoći mu je rekao da otvori vrećicu. Međutim, to se pokazalo težim od očekivanog.

Dok je dragocjeno vrijeme curilo, a nije imao ništa na raspolaganju, svećenik je konačno uspio probušiti vrećicu rukama – samo da bi otkrio da dijete ne diše jer mu je pupčana vrpca bila omotana oko vrata.

Operater je rekao Mariscalu da dijete položi na bok i nježno ga potapše po leđima.  Nakon nekoliko zastrašujućih trenutaka, beba je počela plakati najavljujući svoj dolazak na svijet. Mariscal je stavio drugo dijete u ženinu jedinu slobodnu ruku. Jutarnji zrak bio je hladan, pa je otrčao unutra po ručnike, a napokon su stigli bolničari.

Što mi Bog pokušava reći?

Žena i blizanci prevezeni su u bolnicu, jer su rođeni prerano, u 30. tjednu. Svećenik ih je posjetio u bolnici i dobro su. On ne zna točnu prirodu majčine životne situacije. Bolnicu je napustila nekoliko sati nakon prijema, a koliko je poznato, još se nije vratila.

“To je s jedne strane lijepa priča, ali s druge srceparajuća”, rekao je svećenik, čija je majka preminula početkom godine. “Bilo je to nadrealno iskustvo. Bio sam tamo i krvavim rukama držao bebu, i beba je bila sva krvava, a ja sam bio odjeven u kleričko odijelo, svećenik ispred Gospinog svetišta.

Pomislio sam ‘Što mi Bog pokušava reći? Što mi pokušavaš reći, Bože? O čemu se radi?'”

Kip Gospe Bezgrešne pred kojim su rođeni blizanci // Foto: Catholic extension

Iskustvo je podijelio na misi sljedećeg dana sa župljanima, koji su isprva mislili da svećenik priča “apokrifnu” priču koja nema temelj u stvarnosti. Ali stvarnost je da postoje dvije nove bebe koje su došle na ovaj svijet zahvaljujući njegovom brzom razmišljanju i djelovanju. Iako su došli u svijet u nepovoljnom položaju, poput Isusa “koji nije imao gdje nasloniti glavu”, postoji nada da će ova djeca biti odgojena s ljubavlju. Dakle, što je Bog mogao govoriti o. Mariscalu kroz ovo iskustvo?

Možda da je život dragocjen i krhak, i da je Crkva koja se okuplja oko obespravljenih, beskućnika, golih, bespomoćnih i ranjivih vrsta upravo Crkva kakvu je Krist namjeravao izgraditi.

O. Mariscal, koji je za svećenika zaređen 2018., zaključio je da bi ova priča trebala biti o majci i bebama i o tome kako su blizanci i žena protagonisti Božje ljubavi. “Oni, i ljudi poput njih, na periferijama naših zajednica, su oni koje nas Bog poziva da prigrlimo svojim služenjem i ljubavlju prema bližnjima.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja