Budi dio naše mreže

Povodom Papinskog misijskog Djela svetog Djetinjstva koje se obilježava na Bogojavljenje pod geslom „Djeca pomažu djeci“ mali Pjevači betlehemske zvijezde u organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela posjetili su centar Zagreba te svojom pjesmom i radošću razveselili mnoge.

/ ab

Današnja svetkovina Bogojavljenja dan je kad se obilježava Dan djela svetog djetinjstva koje ove godine slavi svoj 180. rođendan. Njegovo geslo je „Djeca pomažu djeci“. Gotovo dva stoljeća djeca su činila veličanstvena djela svojom molitvom i duhovnom blizinom sa svojim vršnjacima u misijama, ali su pomagala i svojim materijalnim prilozima. Velikim dječjim srcem napravljene su desetine tisuća vrtića, škola, medicinskih ustanova, bunara za vodu i svega što će djeci i odraslima otvoriti život prema perspektivnijoj budućnosti.

Sveto djetinjstvo je djelo kršćanske solidarnosti; stoga ono pokreće vjeru mališana i upoznaje ih s duhovnim i materijalnim potrebama siromašnije djece te ih potiče da iziđu iz vlastite egocentričnosti i podijele s drugom djecom nešto od onoga što posjeduju, a posebice dar vjere.

Tom prilikom uoči Bogojavljenja, mali Pjevači betlehemske zvijezde u organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela, 5. siječnja posjetili su centar Zagreba i pjesmom donijeli znak betlehemske zvijezde naviještajući božićnu Blagovijest.

Raspjevani mališani i ove godine došli su iz župe sv. Antuna Padovanskog-Sveti Duh pod vodstvom s. Ivanke Darojković koja je djecu pripremala i pomogla da uvježbaju prigodni program. Veseli pjevači donijeli su radost na svaka vrata gdje su pokucali i radosno bili primljeni. Obišli su nekoliko crkvenih ustanova u centru grada, samostana i knjižara katoličkih izdavača te na kraju s pjesmom došli u sjedište Hrvatske biskupske konferencije.

Foto: Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj

Veseli pjevači donijeli su radost na svaka vrata gdje su pokucali i radosno bili primljeni.

Pjesma i dječja radost pratile su svaki njihov korak te su ih prolaznici veselo pozdravljali, a neki se i pridružili s pjesmom. Na kraju su ispred katedrale izveli svoj program uz pjesme i prigodne recitacije te okupili znatiželjne prolaznike.

Foto: Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj

Tko su Pjevači betlehemske zvijezde?

Pjevači Betlehemske zvijezde navjestitelji su radosne vijesti, mali misionari u svojim gradovima i župama. Kao što su Tri kralja došla s Istoka, tako i pjevači betlehemske zvijezde idu od kuće do kuće odjeveni kao Gašpar, Melkior i Baltazar, vođeni zvijezdom i praćeni anđelima. Svojim trudom, zalaganjem i pjevanjem uljepšavaju božićne dane svojim susjedima koje posjećuju, a istovremeno mijenjaju živote svojih vršnjaka koji žive u najsiromašnijim uvjetima. Oni su znak i svjedočanstvo da svatko svojim djelovanjem može mijenjati svijet.

Pjevači Betlehemske zvijezde navjestitelji su radosne vijesti, mali misionari u svojim gradovima i župama.

Njezini počeci sežu u 1954. kada je koruški Slovenac Janez Rovan, svećenik salezijanac iz Klagenfurta, predložio djeci da u manjim skupinama pođu čestitati Božić, pritom ne sakupljajući novčane priloge za svoje potrebe, nego za siromašne vršnjake u misijskim zemljama. Čestitanje se proširilo diljem Europe te danas uključuje oko 100 tisuća djece koji kao kraljevi, anđeli i pastiri obilaze domove i ustanove, pozivajući na solidarnost sa siromašnom djecom u svijetu. Smatra se da je to najveća akcija solidarnosti djece za djecu te je od 2015. godine uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Smatra se da je to najveća akcija solidarnosti djece za djecu te je od 2015. godine uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Koja im je svrha?

Naviještati mir i donijeti radost Božića u svoju okolinu. Podsjetiti ljude koje posjete da otvore svoja srca onima u potrebi, jer je prava radost u darivanju. Prikupljene darove šalju djeci u misijskim zemljama i na taj način žive geslo Papinskog djela sv. djetinjstva: „Djeca pomažu djeci“.

Zagrebačkim pjevačima ovo je lijepo iskustvo i divna uspomena, a naučili su i da nitko nije premali da pomogne prijatelju u nevolji i tako napravi veliko djelo ljubavi. Ne zaboravimo da djecu oblikujemo mi odrasli svojim primjerom. Stoga je naše duhovno, ali i materijalno djelovanje model uz koji djeca odrastaju i odgajaju se za odgovorne ljude, osjetljive za one koji su u potrebi. Pročitajte: https://misije.hr/djelo-svetog-djetinjstva/

Foto: Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj

Prikupljene darove šalju djeci u misijskim zemljama i na taj način žive geslo Papinskog djela sv. djetinjstva: „Djeca pomažu djeci“.

Neka naše srce i ovog Bogojavljenja bude kao srce djeteta, velikodušno, otvoreno i nesebično, da bi uputilo Gospodinu iskrene molitve da djeca cijelog svijeta rastu i odgajaju se u jednakim uvjetima! Te uvjete stvorit ćemo mi svojom materijalnom podrškom, koja je nužna kao potvrda našega autentičnog shvaćanja kršćanstva. Stoga budimo otvorena srca za potrebe svojih bližnjih i bližnjih po vjeri u misijskim zemljama te dozvolimo da nas Bog vodi, da bismo stekli ono najvažnije, a to je blago na nebu.

Posjetite www.misije.hr i pratite aktivnosti Nacionalnog misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR ili www.instagram.com/misije.hr. Za dodatne informacije kontaktirajte Nacionalni misijski ured u Zagrebu: 01/5635-055; e-mail: missio.croatia@misije.hr

 

Želite li pomoći novčanim donacijama za djecu u misijskim zemljama možete prema navedenim podatcima:

IBAN: HR6323600001101542876

Svrha: Djelo sv. djetinjstva

SWIFT: ZABAHR2X

 

MOLITVA ZA SVJETSKI DAN PAPINSKOG DJELA SV. DJETINJSTVA PAPE PIJA XII.

O Isuse, koji si se rodio u liku djeteta

da bi te sva djeca osjećala bratom i znala da ih voliš,

evo nas okupljenih oko tebe iz svih krajeva Zemlje,

da bismo ti danas jednoglasno izrazili

svoju ljubav i svoju želju da ti sličimo

umom, srcem i životom.

Ti nas privlačiš, a mi jasno čujemo tvoj poziv!

Ti širiš svoje ruke, a mi smo sretni što počivamo na tvojim grudima!

Ali nisu svi tvoji maleni ovdje, Isuse.

Većina naših vršnjaka još te ne poznaje,

ne znaju da ih ti tražiš i čekaš,

da želiš one koji te vole, kao tebi najdraži dar, kao dar koji najviše želiš.

Za njih te molimo, Isuse, kao za sebe.

Neka radosna vijest o tvojem dolasku i o tvojem kraljevstvu

dođe do njih u sve krajeve Zemlje.

Neka u tvoje ime, Isuse, posvuda odzvanja hosana

koju su ti pjevala jeruzalemska djeca u tvojem jednodnevnom trijumfu.

I neka naš jezik za tebe bude rječit

i neka tebi brate, prijatelju i učitelju,

poda hvalu koju ti uskraćuje ljudska oholost.

Neka tako bude!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja