Budi dio naše mreže

Kovačić u programu HRT-a predstavio govore Ivana Pavla II. Hrvatima koji su dostupni na IKA-i

Glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić je u ponedjeljak, 18. svibnja na stoti rođendan svetog Ivana Pavla II. u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavio novu kategoriju "Govori pape Ivana Pavla II. Hrvatima" objavljenu dan ranije na mrežnoj stranici Informativne katoličke agencije.

/ mp

HRT-ova ekipa posjetila je prostore Hrvatske katoličke mreže i uživo se javila za program iz zgrade Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Siniša Kovačić u razgovoru za HRT

Kovačić je za HRT istaknuo kako je sv. papa Ivan Pavao II. obilježio nedavnu povijest čovječanstva, a ujedno je bio i na poseban način povezan s hrvatskim narodom.

“U 27 godina pontifikata, sveti se Papa često obraćao ‘ljubljenom puku hrvatskom’. Stoga, u povodu 100. godišnjice njegova rođenja, objavljujemo njegove govore, pozdrave i poruke upućene Hrvatima. Isusovac prof. dr. Božidar Nagy u knjizi ‘Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima’ sabrao ih je gotovo 850 te će od sada, njegovom dobrotom, biti dostupni i u digitalnom obliku. Donosimo ih kronološkim redoslijedom, razvrstane po godištima od 1978. do 2005. godine”, naglasio je glavni urednik HKM-a.

Nadodao je kako se objavom govora svetog Ivana Pavla II. želi upravo njemu na taj način zahvaliti jer je zadužio hrvatski narod snažnom podrškom tijekom i nakon Domovinskog rata posjećujući Hrvatsku tri puta 1994., 1998. i 2003. godine.

“Uz govore i pozdrave što ih je usmeno izrekao na hrvatskome jeziku u raznim prigodama: na susretima s hrvatskim hodočasnicima u Rimu, potom za vrijeme svojih posjeta Crkvi u Hrvata te diljem svijeta na svojim apostolskim putovanjima, Ivan Pavao II. upućivao je Hrvatima i pisane poruke za razne prigode i svečana slavlja pojedinim hrvatskim biskupima, biskupijama i crkvenim ustanovama koje se također nalaze na našim mrežnim stranicama”, poručio je Siniša Kovačić nadodavši kako će zahvaljujući “Zakladi Čujem Vjerujem Vidim” u ponedjeljak popodne na mrežnim stranicama IKA-e biti postavljeni i audio zapisi Papinih govora u trajanju od više od 40 sati.

Siniša Kovačić u razgovoru za HRT

Ivan Pavao II. rođen je u Poljskoj kao Karol Józef Wojtyła, a bio je 264. nasljednik apostola Petra od 16. listopada 1978. do smrti 2005. godine. Papa Benedikt XVI. proglasio je 2011. Ivana Pavla II. blaženim, te odredio 22. listopada kao njegov spomendan-blagdan, a već 2014. godine svetim ga je proglasio papa Franjo.

Svi Papini govori Hrvatima koji su od sada dostupni na mrežnoj stranici IKA-e već su bili objavljeni u tiskanom izdanju pod naslovom: PAPA IVAN PAVAO II. GOVORI HRVATIMA 1978-2005. Priredio i uredio: prof. dr. Božidar Nagy, SJ. Zagreb, Filozofsko-teološki institut Družbe Isusova, 2011., 512 str.

Ključne riječi:
Sveti Ivan Pavao II.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja