Budi dio naše mreže

Kad se ljubav dijeli na pola ili priča o suvremenoj udovici s dva novčića

U predblagdansko vrijeme, a kasnije u blagdansko, razmećemo se lijepim riječima i lijepim darovima. Da nas nešto uistinu dotakne, a da nije sentimentalno, potrebna je prava ljudska priča. Svoj jedan dirljiv i iskren susret na društvenim je mrežama podijelio poznati duhovnik i kolumnist fra Mario Knezović.

/ mp

Kad se ljubav dijeli na pola

“Kroz ove dane primamo razne darove i znakove pažnje. No, povremeno nas neki ljudi iznenade takvom pažnjom da čovjek ostane baš duboko dirnut, suza od miline kane. Mene su kroz ove dane obradovale dvije stvari. Gesta djevojčice Sare Kolobarić iz Njemačke i jedne stare bake iz župe Kočerin. Djevojčica Sara mi je svojim crtežom zaželjela dobrodošlicu u svoju obitelj. Tu su sunce, vrata raja, srca ljubavi, simpatije za Thompsona i sve ostalo. Tu sam i ja onako ćelav s naočalima. Sare, Sare… posebna si.

A baka mi je, prigodom pohoda starih i bolesnih, nešto umotala u sudnu krpu. Kad sam došao kući i odmotao vidim polovicu čokolade. Baka ju je prerezala nekim nožem kao što se i vidi na fotografiji. Meni je odmah mašta postavljala upit: Koga li je zapao drugi dio čokolade i tako mu donio radost? Ta skromna baka, koja živi u oskudnoj kući, pokazala je kako se ljubav dijeli. Baš sam ti činom ganut. Ovu čokoladu neću jesti. Čuvat ću je kao slatku poruku dobrote u svojoj sobi. A vi na fotografijama vidite te darove i samo ruke od te stare i dobre bake.”

Taj nas je susret fra Marija Knezovića i stare bake podsjetilo na biblijsku priču o udovici i dva novčića.

Govoraše Isus mnoštvu u pouci svojoj:

“Čuvajte se pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pozdrave na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikom dugih molitava. Stići će ih to oštrija osuda!”

Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: “Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.” (Mk 12,38-44)

Pitanje fra Marija: “Koga li je zapao drugi dio čokolade i tako mu donio radost?” uistinu je pitanje za promišljanje za sve nas. Ovaj susret je podsjetnik i nama znamo li dijeliti. Sigurno ljude oko sebe darujemo raznim darovima, ali oni često nisu od srca već zato što se to od nas očekuje. Neki darovi i jesu od posljednja dva novčića, ali to nikad nećemo priznati. 

Ovoga Božića predajmo srce Bogu, a darove koje darujemo neka budu iskreni.

Ključne riječi:
fra Mario Knezović

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja