Budi dio naše mreže

Pitanje o dostojanstvu umiranja u izolaciji

"Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija, u utorak 24. studenoga, dr. Jasenka Markeljević posvetila je dostojanstvu ljudskog bića.

/ mp

Suočeni s vijestima o pogoršanju pandemije bolesti Covida-19 u cijelome svijetu, postajemo li svjesni duhovne sudbine osoba čiji život u osami nestaje u tišini izolacije, u institucijama za liječenje bolesnika i  smještaj  osoba u trećoj životnoj dobi, invalida i djece. Postavlja se pitanje o dostojanstvu umiranja u izolaciji od obitelji i najmilijih – iako  dostojanstvo ljudskog bića i ljudska prava štiti Ustav, mnoge međunarodne Konvencije kao i Povelja EU, pravno obvezujuća za sve članice.

Analizirajući mitove, filozofske, religijske i znanstvene rasprave uočavamo da se dostojanstvo ljudskog bića sagledavalo u kontekstu patnje i bolesti, osjetljivosti i konačnosti ljudskog života, pod vidom ljubavi i humanosti, svetosti i transcedencije. Danas, u okolnostima pandemije, u  doba sekularizacije i globalne izolacije  kada je jednostavnije i jeftinije odbiti posjet obitelji i duhovnika umirućoj osobi,  zapanjujuće je  emotivno i intelektualno sljepilo za ljubav, duhovnost i transcedenciju u cost/benefit logici odgovornih institucija. 

Njegova Ekscelencija mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, koji je predvodio misu, na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 22. studenog 2020. u samostanu kod Kćeri Srca Isusova u župi Lasinje, u homiliji je istaknuo: „Ljubav je čin kontemplacije jer Onaj kojemu se klanjamo u Presvetom Sakramentu je isti Onaj kojega dotičemo u ranjenom tijelu našeg bližnjeg“.

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja