Budi dio naše mreže

"Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija, u nedjelju, 10. listopada, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević posvetila je temi koja se bavi neuroznanosti dostojanstva.

/ mp

Neuroznanost dostojanstva novo je područje istraživanja  u znanosti temeljeno na  znanstvenim spoznajama o ljudskom mozgu  detaljno analiziranih u specijalnom izdanju Annals of the New York Academy of Sciences (1). Ideja o univerzalnim ljudskim pravima kao preduvjetu za ostvarenje zdravog i moralnog društva je istodobno empirijski i znanstveni fenomen. Pet osnovnih obilježja ljudskih prava: 1. djelovanje, autonomija i samoodređenje; 2. sloboda od oskudice i siromaštva; 3. sloboda od straha; 4. jedinstvenost i 5. bezuvjetnost –  ukorijenjena su u znanosti o temeljnim svojstvima ljudskog mozga. Kada društvo ne osigurava svojim građanima takva prava, dopuštajući im da zapadaju u siromaštvo, nasilje i rat, dolazi do trajnih neuroloških i psiholoških posljedica.

Postavlja se pitanje je li je dostojanstvo proporcionalno funkciji mozga? Može li se ljudski mozak u totalitarnom okruženju promijeniti tako da ljudsko biće više ne zaslužuje neka od zajamčenih ljudskih prava? Ljudska prava proizlaze iz krščanskog poimanja dostojanstva ljudske osobe. Njegovanje ljudskog dostojanstva aktivnim promicanjem univerzalnih ljudskih prava otvara nove perspektive za unapređenje pravnog sustava i kvalitete života nacionalnom i međunarodnom nivou.

(1) Tara L. White,Meghan A. Gonsalves.Dignity neuroscience: universal rights are rooted in human brain science.  Annals of the New York Academy of Sciences – Wiley Online Library.  2021:1-15 https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nyas.14670)

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja