Budi dio naše mreže

Bioetičku minutu Hrvatskoga katoličkog radija, u utorak 23. ožujka, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević posvetila je utjecaju genomike na autonomiju i solidarnost u sjećanju na potres u Zagrebu i radosti ljubavi.

/ mp

U danima kada obilježavamo godišnjicu pandemije, afirmacija nade i optimizma nedvojbeno nalazi odgovor u balansu solidarnosti i autonomije, u očuvanju  ljubavi i vjere – motivima našeg postojanja i uporištu našeg djelovanja u javnosti, znanosti i osobnom životu. Imperativ genomike u znanosti u sekvencioniranju genskih mutacija virusa SARS-CoV-19  i proizvodnji mRNA cjepiva afirmira solidarnost  u javnom zdravstvu i mentalnom zdravlju svijeta. Istodobno, u prediktivnom testiranju i prenatalnoj  selekciji utišava autonomiju i dostojanstvo osobe afirmirajući totalitarizam i eugeniku. 

U danima  kada odjekuje sjećanje na slike zaglušujućeg potresa u Zagrebu koji nas je ujedinio u solidarnosti i ljubavi, odjekuje i  tišina korizmene pokorničke procesije od naše ranjene katedrale do Kamenitih vrata, trga sv. Marka i kapelice sv Roka. Tamo je na misi kardinal Josip Bozanić pozvao na radost ljubavi u obitelji, podsjetivši nas na odluku pape Franje na blagdan sv. Josipa o proglašenju Godine obitelji – Amoris laetitia.  

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja