Budi dio naše mreže

Ključna riječ: cjepivo

FRA MATE BAŠIĆ Treba postupati po vlastitoj savjesti, ali biti svjestan da ona može biti i krivo oblikovana

Ovim esejom, nikoga ne želim pozivati na cijepljenje ili pak odgovarati od cijepljenja, svatko neka odluči za sebe. Svakako se, kao čovjek, protivim bilo kojem načinu diskriminacije ili oduzimanja bilo kojem čovjeku njegovih osnovnih ljudskih prava - osobito u ovom smislu - prava na rad, prava na zaposlenje, kakva god situacija bila, bez prethodnog pronalaženja načina da se svakome omogući nesmetan rad i zaposlenje, kao i školovanje, jer se mogu i moraju pronaći načini da nesmetano rade ili se školuju i oni, koji se možda iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti. Nadam se da će svi, i institucije i bilo koji čovjek u svemu vršiti radnje prema vlastitoj savjesti – SAMO, OPREZ! – Vlastita savjest može biti krivo oblikovana, osobito ako joj je glavni oblikovatelj samo moje osobno mišljenje i moje osobno viđenje stvari, piše za Hrvatsku katoličku mrežu fra Mate Bašić.

Vapaj četvorice svećenika u izazovnim vremenima obilježenima bolešću Covid-19

Četvorica hrvatskih svećenika uputili su javnosti svoje video i pisane poruke kojima, kako sami ističu, žele dati doprinos istini, poštivanju savjesti i autentičnoj slobodi – u ljubavi, odgovornosti i poštovanju prema svakom čovjeku i u sinovskoj odanosti Crkvi i njezinim poglavarima. Kao svoj doprinos svećenici nude plod osobnog istraživanja i svjedočenja i pozivaju na argumentiran i dobronamjeran dijalog.

Fra Stjepan Neimarević: "Oživjela me ljubav i molitva!"

"Oživjela me ljubav i molitva!" To je sažetak borbe s koronavirusom duge 103 dana kroz koju je prošao fra Stjepan Neimarević, 70-godišnji franjevac i član Hercegovačke franjevačke provincije. Njegovom svjedočanstvu pridružuje se i subotički biskup Slavko Večerin.

Amoris laetitia – radost ljubavi

Bioetičku minutu Hrvatskoga katoličkog radija, u utorak 23. ožujka, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević posvetila je utjecaju genomike na autonomiju i solidarnost u sjećanju na potres u Zagrebu i radosti ljubavi.

Katolički svećenik razvija cjepivo protiv COVID-19 za siromašne

Fr. Nicanor Robles Austriaco je filipinsko-američki znanstvenik, mikrobiolog i profesor, ali i svećenik u dominikanskom redu. Njegov projekt zove se Pagasa, što na filipinskom znači Nada. Ako uspije u svojoj nakani, to bi bila velika nada za milijune siromašnih ljudi u svijetu i za opću populaciju.

Stručnjaci s HKS-a o medicinskim i moralnim aspektima cjepiva protiv covida-19

Cjepiva protiv COVID-19: kakva sve postoje i koje su razlike među njima, zašto su otkrivena tako brzo te se ubrzano odobravaju, hoće li izmijeniti našu DNK, sadrže li stanice pobačenih fetusa i je li ih, stoga, moralno koristiti? Na ova i druga pitanja odgovore su dali predavači s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja