Budi dio naše mreže

Zagrebački Zoološki vrt - Ne ljutite risa, dođite na slavlje!

Zoološki vrt grada Zagreba u subotu, 8. lipnja slavi svoj 94. rođendan i Međunarodni dan risa.

/ ks

Rođendansko slavlje Vrta započet će u 11 sati i potrajati do kasnih poslijepodnevnih sati. Središnji dio slavlja bit će točno u podne na Zebrinu trgu uz rezanje torte i čestitarski koncert zagrebačkog rock kvartet Gretta. Zvijezda među stanovnicima Vrta bit će ženka risa imena Blu, jer će se uz proslavu 94. rođendana Vrta, po prvi puta obilježiti Međunarodni dan risa u Zoološkom se vrtu grada Zagreba. Risica Blu stara je dvadeset godina, a u Hrvatsku je stigla iz njemačkog grada Bochuma.

Ris je jedna od tri velike zvijeri koje žive u Hrvatskoj. Ostale su smeđi medvjed i vuk, no ris je najugroženiji. Zbog toga Zoološki vrt sudjeluje u projektima koji jačaju njegovu populaciju u divljini. Među ostalim, Vrt je pomogao rehabilitaciju risa Martina (kao mladunče izgubio je majku, op. a.) i njegov povratak u prirodu. Vrt podupire i projekt LIFE Lynx u sklopu kojega se u Hrvatsku naseljavaju jedinke iz Slovačke i Rumunjske koje će osnažiti genetsku raznolikost ovdašnje populacije risa. Prošli se mjesec tako u Gorski kotar doselio ris Doru.

Tijekom rođendanskog slavlja svi zainteresirani će u nastambi risa moći saznati osnove biologije vrste i razloge njegove ugroženosti. Također će moći proučavati preparate i izraditi otiske šapa u pijesku. Na Zebrinu trgu bit će predstavljene tehnike i oprema koje se koriste u istraživanju risova na terenu: zamke za hvatanje, ogrlice za praćenje kretanja i opremu za uspavljivanje.

Za najmlađe posjetitelje bit će pripremljen poligon Brinemo se o prirodi zajedno, a moći će se uključiti i u igru Koji je to ris?

Kako bi posjetitelji bolje upoznali prirodu mačaka, GNK Dinamo priprema igre nadahnute lavovima dok će maskota kluba Plavko mališane poticati na uključivanje u lov na blago. Tražeći suvenire Dinama djeca će doznati kako izgleda potraga mačke za plijenom. Koliko su ljudi spretni u odnosu na mačke, zainteresirani će moći otkriti kroz ispit spretnosti, a najspretnije očekuju nagrade.

Poučnu i zabavnu predstavu Ljepota naše različitosti u izvedbi Medley Teatra djeca će moći pogledati na Edukacijskom trgu od 13 sati. U Edukacijskom centru Vrta bit će postavljena izložba fotografija, a prikazivat će se i dokumentarni film o reintrodukciji risa u Dinaride 1973. godine. Posjetitelji će, među ostalim, imati prigodu pobliže upoznati i projekt LIFE Lynx.

Uz Zoološki vrt organizatori subotnjeg programa su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, udruga Biom i WWF.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja