Budi dio naše mreže

EKO LJUBAV "Šume Su Život - Posadi i ti svoje stablo"

Dajemo najbolje od sebe da šume Gorskog kotara očuvamo i oplemenimo za ove i nadolazeće generacije, naglasio je Saša Kajfeš u ime udruge "Croatian Way" u emisiji Zeleni biseri Hrvatske.

/ Sonja Kuzmić

Povodom Dana planeta Zemlje u Zelenom srcu Hrvatske, Gorskome kotaru nedaleko Delnica, organizirana je volonterska akcija pošumljavanja pod nazivom “Šume Su Život – Posadi i ti svoje stablo” u organizaciji neprofitne udruge Croatian Way (Hrvatski put/način). Cilj je pošumljavanje devastiranih dijelova šuma Gorskog kotara pogođenih trima elementarnim nepogodama koje su zadesile taj kraj unazad nekoliko godina.

Podsjetimo, 2014. godine dijelovi šuma Gorskog kotara pogođeni su ledolomom kakvog ne pamte ni najstariji Gorani. Tijekom 2016. godine pojavio se smrekov potkornjak, koji je dodatno pogoršao stanje, da bi krajem 2017. godine Gorski kotar zadesilo orkansko nevrijeme. Sve tri katastrofalne elementarne nepogode prouzročile su ogromne štete na goranskim šumama čije se posljedice i danas osjećaju, ekološke i ekonomske.

Sa željom obnove i očuvanja ovog zelenog srca Hrvatske te osvješćivanjem čovjekova utjecaja na klimatske promjene lokalno i globalno, udruga Croatian Way, na čelu sa Sašom Kajfešom, okupila je zainteresirane Gorane, ali i sve ljude dobre volje, prije svega ljubitelje šuma i prirode, koji aktivno žele promijeniti stanje goranskih šuma (ili barem jednog njihovog dijela) na bolje.

Dajemo najbolje od sebe da ovaj kraj očuvamo i oplemenimo za ove i nadolazeće generacije

Sade se sadnice jele, smreke i autohtonih voćkarica uz stručno vodstvo i podršku. Planira se posaditi više od deset tisuća sadnica na državnoj parceli udaljenoj sedam kilometara od grada Delnice. U akciju su uključene Hrvatske šume te mnoge tvrtke i pojedinci. Akcija je okupila volontere svih dobnih skupina s područja Delnica, Primorsko-goranske županije, ali i drugih dijelova Hrvatske.

Volonterska akcija “Šume Su Život – Posadi i ti svoje stablo” aktivna je manifestacija promicanja zajedništva svih naraštaja, različitih financijskih okvira, s ciljem osvješćivanja pojedinačne i društvene odgovornosti prema prirodi, osobito šumama. Ispravno vrednovanje dragocjenosti šuma kroz ekološku edukaciju od najranije životne dobi te obnova i očuvanje za buduće naraštaje tek je dio misije koju si je zadala udruga Croatian Way.

 

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja