Budi dio naše mreže

Poluotok prekrasne i bogato razvedene obale dugačke gotovo četiri kilometra, s čak 30 uvala i 11 nenastanjenih otočića koji sačinjavaju arhipelag, poznati je svjetski turistički vodič Lonely Planet uvrstio na listu najpoželjnijih lokacija za skroviti odmor na Mediteranu. Zbog iznimnih prirodnih vrijednosti rt Kamenjak je 1996. godine proglašen zaštićenim područjem.

/ Sonja Kuzmić

Rt Kamenjak poluotok je prekrasne i bogato razvedene obale dugačke gotovo četiri kilometra, s čak 30 uvala i 11 nenastanjenih otočića koji sačinjavaju arhipelag. Prekriven niskim raslinjem i makijom, s malo borove šume i oranica, područje je gdje vlada prava mediteranska klima. Zbog iznimnih prirodnih vrijednosti rt Kamenjak je 1996. godine proglašen zaštićenim područjem.

Nekada su se na njemu nalazile šume hrasta crnike koje su tijekom stoljeća, sječom i ispašom narušene te su s vremenom nastali travnjaci s obiljem biljnih vrsta. Ova otvorena staništa predstavljaju riznicu biološke raznolikosti, a zaštićena su prema smjernicama Direktive o staništima Europske unije.

Kamenjak / Foto: JU Kamenjak /

Iznimno vrijedan pejzaž Kamenjaka čini kombinacija šume, travnjaka, bušika, makije i kamenjara.

Kamenjak je jedno od rijetkih staništa ugroženih i zaštićenih biljnih vrsta poput zimskog jednolista, pustenastog jarmena, ali i jedino poznato nalazište izuzetno rijetke i ugrožene žute kičice u Hrvatskoj. Biljnih vrsta na Kamenjaku ima čak 600 od kojih su većina ljekovite i aromatične, posebno se ističu orhideje. Orhideja ima tridesetak vrsta čiji je cvat moguće vidjeti u proljeće, osim jesenske zasukice, vrstu orhideje koja cvate kao što i sam naziv kaže, na jesen. Sve su zakonom zaštićene, njih 13 je strogo zaštićeno, dok su dvije endemske vrste, moguće ih je pronaći samo na području Kamenjaka.

Na Kamenjaku je zabilježeno 50 vrsta danjih leptira, a obiluje i brojnim vrstama gmazova, vodozemaca i ptica. Kako i kopno, tako i podmorje rta Kamenjak nastanjuju iznimne biljne i životinjske vrste, od algi i školjaka do riba i sredozemne medvjedice. Sredozemna medvjedica kao i konjic dugokljunić, plemenita periska, prstac i drugi, strogo su zaštićene vrste.

Kamenjak / Foto: JU Kamenjak /

Prije gotovo stotinu milijuna godina Kamenjakom su hodali dinosauri, a dašak tih drevnih vremena ostao je zauvijek sačuvan u mnoštvu fosilnih ostataka koji se mogu pronaći na njegovim obalama. Na poluotoku Grakalovac mogu se vidjeti fosilizirani otisci stopa dinosaura do kojih vodi lijepo uređena šetnica.

Otisak dinosaura / Foto: JU Kamenjak /

Područje Kamenjaka mjesto je s puno sunčanih dana tijekom godine, tipično za mediteransku klimu, a upravo ta činjenica je razlog da je Kamenjak idealan za posjetiti tijekom cijele godine, uživati u njegovoj jedinstvenoj prirodi, rekreirati se ili baviti se sportskim aktivnostima.

Na Kamenjaku, u blizini uvale Polje, nalazi se farma na kojoj se može uživo vidjeti autohtono istarsko govedo boškarin. Za šetnje makadamskim putevima možete susresti kleopatru, argusa, zoricu i običnog poštara koji su tek dio od čak pedesetak različitih vrsta danjih leptira.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja