Budi dio naše mreže

Ključna riječ: istra

Hrvatska kopija Torinskog platna

Ispod relikvija sv. Kordule, rimske mučenice iz 305. godine, pronađena je u Vodnjanu 2017. godine „krpa“ – naizgled samo podstava za relikvije. Nakon istraživanja u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, ustanovljeno je da se radi o kopiji Torinskog platna u prirodnoj veličini, koja je od 2022. godine trajno izložena u vodnjanskoj župnoj crkvi.

Vodnjan u veljači postaje istarsko hodočasničko središte

Izuzetno sakralno blago Vodnjana priziva snažni razvoj vjerskog turizma i dolazak hodočasnika iz Hrvatske i Europe u ovo značajno istarsko crkveno središte. U prvu nedjelju nakon 13. veljače, nadaleko poznato hodočašće k sv. Foški, okupit će u neposrednoj blizini Vodnjana veliki broj vjernika iz Istre, Kvarnera te ostalih dijelova Hrvatske te Slovenije.

Rt Kamenjak - najjužnija posebnost Istre

Poluotok prekrasne i bogato razvedene obale dugačke gotovo četiri kilometra, s čak 30 uvala i 11 nenastanjenih otočića koji sačinjavaju arhipelag, poznati je svjetski turistički vodič Lonely Planet uvrstio na listu najpoželjnijih lokacija za skroviti odmor na Mediteranu. Zbog iznimnih prirodnih vrijednosti rt Kamenjak je 1996. godine proglašen zaštićenim područjem.

Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja - živa hrvatska tradicija

Riječ je o kompleksnom stilu folklorne glazbe koji se zasniva na netemperiranim tonskim odnosima te karakterističnoj boji tona koji se kod vokalne glazbe postiže snažnim pjevanjem djelomice kroz nos. Na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva upisano je 2009. godine.

ISTRA Zaređena četiri nova svećenika

"Svećenik i žrtva su isto", misaona je poruka porečkog i pulskog ordinarija mons. Dražena Kutleše novozaređenim svećenicima Kristove Crkve; koji su red prezbiterata primili tijekom svečane mise u subotu u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja