Budi dio naše mreže

PP Papuk - 20 godina mu je tek!

Povodom obilježavanja 20. rođendana Javna ustanova Park prirode Papuk kroz cijeli mjesec travanj otvara vrata posjetiteljima organizirajući brojne aktivnosti i razne pogodnosti. Sve posjetitelje, slučajne prolaznike i zaljubljenike u prirodu i fotografiju pozivaju da sinergiju čovjeka i papučkih prirodnih ljepota ovjekovječe objektivom te pošalju do tri fotografije na Foto natječaj Papuk - otkrivena tajna Slavonije do 30. travnja. Najbolje će nagraditi.

/ Sonja Kuzmić

Povodom obilježavanja 20. obljetnice proglašenja Parka prirode Papuk ugostili smo članice požeškog Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“, Danicu Tomljanović i Katicu Jurković te predsjednika, Predraga Livaka. Članice i članovi jednog od najstarijih planinarskih društava u Hrvatskoj (utemeljeno je 1898. godine), neovisno o vremenu i okolnostima u kojima su živjeli i djelovali, svatko na svoj način, ostavio je i ostavlja svoj dragocjeni “kamenčić” u mozaiku “životopisa” HPD-a „Sokolovac“ Požega.Sadašnji predsjednik Društva, Predrag Livak između ostaloga je kazao kako su posebno ponosni na „zlatno doba požeškog planinarstva“ (posljednje desetljeće od 1994. godine) zbog iznimnih izletničkih i radnih rezultata. Stotine i stotine izleta, pohodi na visoka gorja diljem Europe, Afrike i Južne Amerike, brojne društvene sekcije i planinarske priredbe („Papučki jaglaci“, „Martinjski izleti“, spomen izleti „Tragom putopisa Julija Kempfa“, Susreti planinara pjesnika i slikara na Sovskom jezeru), organizacija susreta slavonskih planinara, Dan hrvatskih planinara 1998. u prigodi sto godina požeškog planinarstva tek su naglasci tog plodnog vremena. Uz mnoštvo planinarskih sadržaja bogata je i vrijedna izdavačka aktivnost Biblioteke “Papuk” (osnovana 1984. godine) s ciljem tiskanja izdanja planinara koji pišu književne, putopisne, povijesne i slične naslove te razglednice i druge tiskarske sadržaje. Ističemo monografiju “Požeško planinarstvo”, autora dr. sc. Antuna Lovrića.

 

Tijekom razgovora istaknuti su i ovogodišnji 37. Papučki jaglaci koji su okupili najviše planinara i izletnika do sada, više od tri tisuće iz 66 prijavljenih planinarskih i drugih udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz brojne izviđače bilo je i mnoštvo mladih i djece. Svi oni koji su bili dijelom ovog iznimno lijepog proljetnog događanja poručuju zainteresiranima da svakako planiraju svoj dolazak na slijedeće, 38. po redu.

U HPD-u “Sokolovac” Požega, koje okuplja članove svih generacija, djeluju brojne sekcije: visokogorska, gospodarska, markacijska, foto-sekcija, ekološka sekcija, sekcija društvenih vodiča. Rad Društva prepoznat je i vrednovan i od udruge “Slavonski planinari”, ali i Hrvatskog planinarskog saveza, pa je Društvo bilo domaćin prošlogodišnjih Dana slavonskih planinara, a bit će i domaćin Dana hrvatskih planinara 2023. godine.

Poučeni dugogodišnjom interakcijom sa svojim posjetiteljima, koji ih uvijek iznova oduševljavaju svojim fotografijama papučkih prirodnih ljepota, JU Park prirode Papuk uputio je poziv posjetiteljima, slučajnim prolaznicima i zaljubljenicima u prirodu i fotografiju da sinergiju čovjeka i prirodnih ljepota Papuka ovjekovječe objektivom. Povodom 20. rođendana Parka otvoren je Foto natječaj Papuk – otkrivena tajna Slavonije, tema je povezanost čovjeka i prirode koja doprinosi stvaranju boljeg svijeta u kojemu živimo. Natečaj traje do 30. travnja, zainteresirani mogu poslati do tri fotografije snimljene isključivo na području PP Papuk, najbolje će nagraditi, detalje potražite ovdje.

Eko kutak

Proljetnice su: šafran, visibaba, jaglac, pasji zub, šumska ciklama, proljetni drijemovac, velecvjetni kukurijek, đurđica i druge vrste koje rastu u ovo doba godine. Umjesto branja proljetnica preporučamo njihovo fotografiranje, crtanje, slikanje, uživanje u pogledu na njihovu ljepotu u njihovom prirodnom staništu. Svojim primjerom pokažimo kako se odgovorno ponašati prema prirodi.

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja